Kansainvälinen sosiaalis-ekologinen liitto ja Luonnonsuojelukeskus ovat vedonneet presidentti Putiniin metsäpalontorjuntaa uhkaavan tilanteen vuoksi. Hallinnollisen uudistuksen seurauksena lentokoneista tehtävää metsäpalojen torjuntaa harjoittava Avialesoohrana on vuoden 2007 alussa lopettanut toimintansa. Sen alaiset organisaatiot on luovutettu subjekteille, mikä hankaloittaa joukkojen ja laitteiden liikkumista nopeasti muuttuvien metsäpalojen sattuessa. Monilla alueilla, joissa metsäpaloja on paljon, valtion subventioista on jo pulaa, minkä vuoksi tehokas palontorjunta on mahdotonta.

Venäjän hätätilaministeriön panos voimavarojen ja välineiden saamiseksi ei ole vakuuttava. Ministeriöllä on niin tekniikka kuin ammattilentäjiäkin, mutta ei kokemusta maastopalojen sammuttamisesta, minkä useat valitettavat tapaukset todistavat.

Kreikan, Espanjan ja muiden Euroopan maiden katastrofaaliset metsäpalot ovat osoittaneet, että eri laitosten merkittävän panostuksen ja kansainvälisen avun turvinkaan metsäpalojen sammutus ei onnistu ilman metsäpalojen sammuttamiseen erikoistunutta ammattilaisjoukkoa. Juuri siksi ulkomaiden asiantuntijat ovat tarkkaan tutkineet venäläisen Avialesoohranan kokemuksia ja ottaneet siitä oppia. Samanaikaisesti kerran yhtenäisenä toiminut systeemi on hajotettu osiin, mikä uhkaa johtaa rahoitusvaikeuksiin, liiallisiin hallinnollisiin esteisiin ja ammattitaitoisen henkilöstön menettämiseen.

Luonnonsuojelujärjestöt pyytävät vetoomuksellaan Vladimir Putinia ponnistelemaan kaikin tavoin ja vaikutusvallallaan sen eteen, että Venäjän federaatioon perustettaisiin uudelleen ja vahvistettaisiin entisestään yhtenäistä järjestelmää, jolla metsäpaloja pystytään torjumaan lentokoneista käsin.

Lähde: Lesnye novosti, www.forest.ru