Venäjällä halutaan edistää keskiluokalle suunnattujen pientalojen rakentamista. Pientalon neliöhinnan tulisi olla keskimäärin 20 000 ruplaa (545 €), kirjoittaa Woodbusiness.ru -portaali. Venäjän presidentin asettaman tavoitteen saavuttamisen mahdollisuuksia on pohdittu viime viikolla aluekehitysministeriössä kokoontuneessa kansallisen asuntohankkeen työryhmässä.

Tilastotietojen mukaan nykyisin suunnilleen joka toinen asuineliömetri tulee omakotitaloon. Vuonna 2006 hallitus asetti tehtäväksi saattaa pien- ja omakotirakentaminen sivistyneelle raiteelle sekä tarjota ostajille mukavia ja nykyaikaisia (samalla kohtuuhintaisia) tyyppitaloja. Tuolloin päätettiin koemielessä rakentaa kolmeen federaatiopiiriin suuria talonrakennuskombinaatteja, joiden piti tuottaa liukuhihnalta omakoti- ja pientalopaketteja betonitaloelementtien sijaan.

Pientalojen toimivan sarjatuotannon järjestäminen on vain puolet asiasta. Ongelmina ovat edelleen tonttien saaminen ja alueen kunnallistekniikan järjestäminen.

Luoteis-Venäjän federaatiopiirissä on ensimmäinen talotehdas aloittanut toimintansa. Samaan aikaan eteläisessä Pietarissa 300 hehtaarin alueelle on alettu rakentaa omakoti- ja paritaloaluetta, jolle nousee erikokoisia elementtitaloja.

Ensivaiheen kokemus on osoittanut, että pientalorakentamisessa ilmenee paljon ongelmia. Nykyiset rakennusnormit on tehty kerrostalorakentamista ajatellen, minkä vuoksi teknisiä ohjeita olisi laadittava nopeasti. Sijoittaja teetti kunnallistekniikan edellä mainitulle omakoti- ja pientaloalueelle omin varoin, vaikka kaupunkirakentamista koskevan lain mukaan infrastruktuurin perustaminen rahoitetaan kaupungin budjetista.

Lähde: Woodbusiness.ru