”Metsäsektorilla on tällä hetkellä paljonkin ongelmia, mutta on ilmeistä, että olemme matkalla oikeaan suuntaan”, totesi Lesdrevmash –messujen yhteydessä järjestettyyn puunjalostusteollisuuden kehitysseminaariin osallistunut pääministeri Putin eilen Moskovassa.

”Rakennusmateriaalien, paperin ja sellun vienti kasvaa hyvää vauhtia ja, kuten halusimmekin, raakapuun vienti on laskenut lähes 4 %”, pääministeri listasi. ”Kaikessa tässä näkyvät kotimaisten sijoittajien ja ulkomaisten yhteistyökumppaniemme tekemän työn tulokset.”

Pääministeri painotti puheenvuorossaan, että vaikka Venäjä on jo kahdesti jäädyttänyt suunnitellut raakapuun vientitullien korotukset, strateginen valinta kotimaisen jatkojalostustoiminnan suosimisesta säilyy. ”Raaka-aineen viennin malli on jo eilispäivää, joten siitä on päästävä eroon. Olemme päättäneet siirtyä jalostusteollisuuteen, luoda uusia työpaikkoja nimenomaan Venäjällä”, pääministeri linjasi. ”Venäjän markkinarako maailmanmarkkinoilla tulee olemaan jalostusteollisuuden tuotteet kuten paperi ja rakennusmateriaalit.”

Putin korosti myös, että Venäjä pyrkii aktiivisesti tukemaan jalostusteollisuuden investointeja. ”Vientitullien korottamisen yhteydessä olemme tarjonneet ulkomaisille yhteistyökumppaneillemme selkeän vaihtoehdon –mahdollisuuden rakentaa Venäjälle metsänjalostustoimintaa harjoittavia tehtaita. Tällaisille investoinneille ei ole missään vaiheessa asetettu, eikä tulla asettamaan, rajoituksia. Valtion tukijärjestelmä metsäteollisuuden suurinvestoinneille toimii ja etuisuudet ovat myös ulkomaisten sijoittajien saatavilla”, totesi Putin. Kauppa ja teollisuusministeriön tietojen mukaan Venäjän metsänjalostusteollisuuteen on investoitu viime vuosina yhteensä 70 miljardia ruplaa.

Lähde: Venäjän federaation hallituksen sivut