Havupuun ja hakkeen viennin rajoitussuunnitelmat Venäjällä

Havupuun vientikiintiö Venäjän hallitus on hyväksynyt asetuksen (18.03.2021 № 396), joka kumoaa havupuun vientikiintiöitä koskevat päätökset. Vientikiintiöt ovat voimassa vuoden 2021 loppuun saakka. Havupuun vientikiintiöille on myönnetty alennettuja vientitulleja vuodesta 2013 alkaen. Kiintiön alainen tulli männylle on 15 % ja kuuselle 13 %, kiintiön ulkopuolella vientitulli on 80 % (vähintään 55,2 €/m³). Lähteet: Asetus 18.03.2021 № 396, Garant.ru, Lesprominform, uutinen 23.9.2019 Havupuun vientiä koskevia säädöksiä Rajanylityspaikat havupuun viennille Havupuun ja jalojen …

Mediakatsaus – keskustelua puunviennin kieltämisestä

Mediakatsaus: Keskustelua presidentti Putinin syyskuussa 2020 antamista määräyksistä metsäsektorin järjestyksen palauttamiseksi ja havupuun sekä karkeasti jalostetun sahatavaran viennin kieltämiseksi (ks. uutinen 2.10.). Yritysten kommentteja: Ilim Group: Pyrkimys saada metsäsektori järjestykseen on oikea. Puun vientikielto parantaa puun saatavuutta kotimaisille puunjalostajille. Tärkeää on myös luoda tukitoimenpiteitä puunjalostuksen kehittämiseen. Kommersant 1.10. Segezha Group, CEO Mikhail Shamolin: Havutukin osalta vientikielto on tarpeellinen. Kotimaan investoinnit kuivatun sahatavaran tuotantoon voidaan toteuttaa nopeasti ja tuotteille on kysyntää …

Russian forests and climate change

Euroopan metsäinstituutin julkaisemassa raportissa ”Russian forests and climate change” pohditaan, kuinka metsäsektori voi auttaa Venäjää saavuttamaan Pariisin sopimuksen tavoitteet ja samalla parantaa taloutta. Raportti sisältää analyysin Venäjän metsävaroista, niiden mahdollisuuksista hiilensidonnassa ja Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamisessa sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja riskeistä. Raportissa tarkastellaan myös biotalouden mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen lieventämisessä. Raportissa todetaan, että Venäjän metsät edustavat tällä hetkellä suurta hiilinielua, mutta Venäjän pohjois- ja itäosissa on myös suuria alueita, jotka toimivat hiilen …

Venäjän uusi FSC-standardi hyväksytty

Venäjän uusi FSC-standardi on hyväksytty ja se astuu voimaan 22.3.2021 yhden vuoden siirtymäajalla. FSC Rossijan yhteenveto: Keskeisimpiä uusia vaatimuksia: Velvollisuus olla ehdottamatta tai vastaanottamatta lahjuksia. Tietyissä tapauksissa alkuperäiskansoilta ja paikallisyhteisöiltä on saatava kirjallinen etukäteissuostumus. Tarkistettaville tunnuksille on määriteltävä konkreettiset tavoitteet. ”Mittakaava, intensiteetti ja riski” -konseptin toteutus. Päivitettyjä vaatimuksia, mm.: Kaiken sovellettavan lainsäädännön noudattaminen. Alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöjen oikeuksien noudattaminen. Luontoarvojen määrittäminen ja vaikutusarvio. Metsäpeitteen oikea-aikainen uudistaminen alkuperäistä (ennen hakkuuta) vastaavaksi. Suojeluarvoltaan …

Kansainvälisten monimuotoisuustavoitteiden toteutuminen Venäjällä

Venäjän WWF on arvioinut vuonna 2010 asetettujen kansainvälisten monimuotoisuustavoitteiden (Aichi-tavoitteet) toteutumista Venäjällä. WWF:n arvion mukaan Venäjä saavutti kolme päätavoitetta. Kansallinen ympäristöohjelma ”Ekologija” saatiin laadittua (tavoite 17) ja Luonnonvara- ja ympäristöministeriö valmistelee strategiaa harvinaisten lajien suojelemiseksi. Suojeltujen lajien lukumäärä on kasvanut vuodesta 2010 ja suojeluohjelmia toteutetaan valtion, yritysten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyönä (tavoite 12). Myös suojeltua pinta-alaa koskevassa tavoitteessa on onnistuttu (tavoite 11). Venäjän virallisten suojelualueiden pinta-ala on ennätyslukemissa ja kattaa 256 …

Presidentti Putinin kokous metsäsektorin kehittämisestä

Presidentti Putinin 29.9. järjestämässä kokouksessa käsiteltiin Venäjän metsäsektorin tilannetta ja kehittämistarpeita. Kokouksen tuloksena presidentti antoi useita määräyksiä, yhtenä näistä jalostamattoman havu- ja jalopuun viennin kieltäminen. Presidentin puheen keskeisin sisältö: Metsätalous on ollut laskusuunnassa vuosituhanteen vaihteen jälkeen, ja Venäjän osuus globaaleilla metsätuotteiden markkinoilla on laskenut. Syynä tähän ovat laajalle levinneet ”harmaat” menettelytavat metsänvuokrauksessa sekä laittomat hakkuut. Järjestyksen palauttamiseksi vuonna 2006 tehtiin perusteellinen metsätalouden uudistus ja säädettiin uusi metsälaki. Metsävarojen hallinnointi ja …

Intensiivisen metsätalouden ensimmäinen normi hyväksytty Karjalaan

Venäjän metsänhoitosääntöihin on hyväksytty täydennys, jonka myötä intensiivisen metsätalouden harjoittaminen on mahdollista myös Karjalassa. Muutoksella tavoitellaan harvennushakkuiden lisäämistä puuston laadun parantamiseksi. Karjalassa hyvälaatuista puuta saadaan hakkuissa 0,7 kuutiometriä hehtaarilta, kun naapurimaissa vastaava luku on 4-6. Tähän saakka Venäjän lainsäädäntö ei ole mahdollistanut intensiivisen metsätalouden harjoittamista Karjalassa. Metsänhoitosääntöjen lisäksi myös metsänuudistamissäännöt ovat päivitettävänä. Uutta versiota odotetaan kesän 2020 aikana. Uusien normien soveltaminen on mahdollista, kun vastaavat muutokset on viety metsänkäyttöä ohjaaviin …

Keskustelua sahatavaran vientitullista ja metsänvuokrasopimusten laillisuudesta

Venäjän hallituksen alaisessa laittoman puukaupan vastaisessa työryhmässä keskusteltiin puun ja sahatavaran viennistä, puukuljetusten seurannasta sekä metsänvuokrasopimusten laillisuudesta. Esiin nostettiin sahatavaran vientiin liittyvä ongelma. Vientitullien kiertämiseksi osa yrityksistä on siirtynyt viemään raakapuun sijasta karkeasti sahattua puutavaraa (vientinimike 4407), ja ilmiöstä halutaan nyt eroon. Tulli ehdottaa yhdeksi ratkaisuksi väliaikaista sahatavaran vientikiintiötä sekä vientitullien yhtenäistämistä raakapuulle ja sahatavaralle. Työryhmää johtava varapääministeri Aleksei Gordejev antoi asianosaisille viranomaisille tehtäväksi valmistella ehdotusta vientitullien asettamisesta matalan jalostusasteen …

Metsänkäyttömaksujen uudistus Venäjällä

Venäjällä puunkorjuuyritykset maksavat valtiolle metsänkäyttömaksua, jonka suuruus on nykyisin noin euron puukuutiometrille. Metsänkäyttömaksun osuus puun omakustannushinnasta on kymmenesosa. Valtion metsätaloudesta saamien tulojen kasvattamiseksi ja metsätalouden tehostamiseksi metsänkäyttömaksun minimitaksaa ollaan muuttamassa markkinaperusteiseksi. Suunnitelman mukaan metsänkäyttömaksun suuruus tulisi perustumaan muun muassa metsänvuokraajan puunjalostuskapasiteettiin ja tuotannon jalostusasteeseen sekä metsänuudistamistöiden ja metsätienrakennuksen määrään. Suunniteltu uudistus korottaisi metsänkäyttömaksuja merkittävästi erityisesti pk-yrityksille ja voimistaisi puunkorjuun keskittymistä suuriin metsäteollisuuskonserneihin. Lue katsaus: Metsänkäyttömaksujen uudistus Venäjällä

Liity postituslistalle, saat uutisotsikot sähköpostiisi.