Kuva: Hannu Raitio (Metsäntutkimuslaitos) ja Sergey Rodin (VNIILM) allekirjoittavat sopimusta tutkimusyhteistyöstä. VNIILM on Venäjän Metsätalousviraston (Rosleshoz) alaisista viidestä tutkimuslaitoksesta johtavassa asemassa.

Suomen suurlähetystö ja Metsäntutkimuslaitos järjestivät 10.2.2010 Moskovassa seminaarin ”Metsäntutkimuslaitos rakentaa metsäalan tulevaisuutta”. Seminaari herätti suurta mielenkiintoa niin suomalaisissa kuin venäläisissä metsäalan toimijoissa. Mukana oli täysi salillinen, eli noin 90 osanottajaa tutkimuksen, yritystoiminnan, metsähallinnon ja ympäristöjärjestöjen piiristä. Tilaisuudessa esiteltiin Metlassa tehtävää tutkimusta ja kuultiin ajankohtaiskatsaukset Suomen ja Venäjän metsätalouden tilanteista.

Seminaariesitykset otettiin vastaan mielenkiinnolla ja keskustellen, erityisesti bioenergian tuotantomahdollisuuksiin, suomalaisiin investointeihin, ilmaston muutokseen ja metsänhoitoon liittyvät asiat herättivät seminaariyleisössä kysymyksiä. Huolimatta siitä, että Suomi ja Venäjä kilpailevat keskenään metsäteollisuussektorilla, maiden välisen yhteistyön edistäminen luo uusia mahdollisuuksia molemmille tahoille. Ainakin tutkimuksen saralla seminaari loi osaltaan uusia mahdollisuuksia yhteistyön tiivistymiseen, sillä Metla solmi seminaarin päätteeksi yhteistyösopimukset yhteensä kuuden venäläisen tutkimuslaitoksen kanssa.