− Luoteis-Venäjän metsäohjelman neljännen vaiheen päättyminen merkitsee myös perinteisen lähialueyhteistyön päättymistä. Arvokas yhteistyö on jatkunut 15 vuotta. Tänä aikana toimijoiden roolit ovat muuttuneet ja uusia yhteistyömuotoja tarvitaan, sanoi maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen puhuessaan Luoteis-Venäjän metsäohjelman loppuseminaarissa 10.5.

Lähialueyhteistyövaroista ei rahoiteta enää metsäyhteistyötä, eikä entisenlainen työskentelymalli ole nykytilanteeseen edes paras mahdollinen. Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) ja venäjän federaation Metsäviraston välillä on jo siirrytty strategisen tason yhteistyöhön.

Venäjä on liittymässä maailman kauppajärjestön jäseneksi. Tämä on hyvin merkittävä asia Venäjälle, Suomelle ja koko Euroopalle. Kaupan esteitä poistetaan, toimintaympäristön ennustettavuus paranee ja Venäjä integroituu vahvemmin Eurooppaan.

− Voimme odottaa myönteistä kehitystä myös Suomen ja Venäjän metsäsektoreille. Venäläisen puun merkitys Suomen metsäteollisuudelle tulee pysymään merkittävänä ainakin lähialueilla. Venäjälle jäsenyys merkitsee myös välttämätöntä askelta pitkään toivottujen investointien edistämiseksi, Koskinen sanoo.

Parhaillaan suunnitellaan myös neljättä pääministerien johdolla kokoontuvaa metsähuippukokousta.

Seminaarin esitelmät ovat luettavissa MMM:n sivuilla.