Metsäteollisuuden viikkolehti (Eženedelnik Lesopromyšlennika) kirjoittaa artikkelissa ”Leasing kasvaa Venäjällä lähivuosina nopeasti”, että viime vuonna alueelliset leasingyhtiöt kaksinkertaistivat varansa kautta maan. Jos aikaisemmin leasingmarkkinoiden johdossa olivat moskovalaisyhtiön, niin nyt alueelliset yritykset ovat kirineet pääkaupunkilaisten rinnalle.

Venäjän hallitus suunnittelee leasingjärjestelmän käyttöönottoa metsäteollisuusyritysten käyttöomaisuuden uusimiseen. Ehdot edellyttävät budjettirahoitusta saavan leasinglaitoksen ostamaan koneet venäläisvalmistajilta: Altain, Lipetskin ja Äänisen traktoritehtaalta sekä AO Kamazilta. Tällä hetkellä leasingin osuus laiteinvestoinneista on 0,3 %, kun sen olisi pitänyt olla Talousministeriön suunnitelmien mukaan 40 %.

Arviointiyritys RA Expertin mukaan suurin metsäsektorilla toimiva leasingyritys on tällä hetkellä pietarilainen ”Euro Leasing”, artikkelissa todetaan. Yhdeksän kuukauden aikana v. 2003 yrityksen rahoitusmäärä oli 16 milj. $. Yrityksen tarjontaan kuuluu mm. puunkorjuu- ja juontokoneita.

Venäjällä on rekisteröity yhteensä 1400 leasingyhtiötä, jotka voidaan jakaa kahteen ryhmään. Yleensä pk-sektorilla toimiviin riippumattomiin yrityksiin sekä harmaan talouden edustajiin. Jälkimmäiset ovat suurten teollisuusyhtiöiden pöytälaatikkoyrityksiä, joiden kautta kierretään veroja, kirjoittaa lehti. Verolain mukaan investointiin käytetyt varat ovat veronalaisia, kun leasingiin käytettyjä kuluja ei veroteta.

Lähde: Eženedelnik Lesopromyšlennika