Segezhan sellu- ja paperitehtaan pääjohtaja Vasili Preminin kertoo näkemyksiään raakapuun viennistä ja suomalaisten investoinneista uutistoimisto Regnumin artikkelissa. Preminin ennusti raakapuun viennin vähentymisen pakottavan suomalaisen metsäteollisuuden aloittamaan oman jalostustoiminnan Karjalassa. Lisäksi Preminin ennustaa, että vuoteen 2010 mennessä Suomen puuntarve on 20 milj. m3 ja että suomalaiset saavat kotimaastaan vain puolet.

Ensi vuonna voimaantulevien vientitullien korotusten seurauksena suomalaisyritykset rakentavat alueelle sahoja, mutta eivät ole kiinnostuneita jalostamaan tuotteita pidemmälle. Niille riittää, että raakapuu sahataan Karjalassa ja viedään Suomeen jatkojalostukseen, toteaa Preminin. Suurin osa Karjalan metsistä saatavista tuloista jää joka tapauksessa suomalaisiin taskuihin. Hän kehottaakin tasavallan päättäjiä ottamaan huomioon karjalaisten yritysten intressit, kun metsävaroja annetaan vuokralle. Paikallisten yritysten on vaikeaa kilpailla ulkomaisten kanssa raaka-aineesta, jos päätökset tehdään vain yrityksen maksukyvyn perusteella.

Regnum uutisoi niinikään, että Karjalassa on annettu pitkäaikaiselle vuokralle lähes 700 000 m3 metsävaroja tämän vuoden aikana. Valtion omaisuudesta vastaavan ministeri Sergei Denisovin mukaan Karjalan hallitus aikoo vuokrata pitkäaikaisesti noin 30 % alueen metsävaroista vuoden loppuun mennessä. Vuokrauspäätökseen vaikuttaa erityisesti ehdokkaan puunjalostuskapasiteetti. Tämän odotetaan johtavan raakapuun viennin loppumiseen Karjalasta.

Lähde: REGNUM-NEWSpb