Kesäkuussa vietettiin Kalevala-levytehtaan (OOO DOK ”Kalevala”) avajaisia Karjalan tasavallassa. OSB-levytehtaan rakennustyöt aloitettiin kolme vuotta sitten. Yrityksen perustajana ja investoijana on venäläinen rakennusalan yhtiö Kompakt.
Tehtaan tuotantokapasiteetti on 250 000 – 350 000 kuutiometriä vuodessa. Suunnitteilla on toisen linjan rakentaminen, jonka myötä kapasiteetti kaksinkertaistuu. Konetoimittajana on ollut saksalainen Siempelkamp. Investoinnin suuruus on 8 miljardia ruplaa (200 miljoonaa euroa). Uusia työpaikkoja syntyi 320.
Kalevala-tehtaan raaka-ainetarve on 600 000 kuutiometriä havukuitua vuodessa. Muita havukuidun jalostajia Karjalassa on kolme: Segežan, Kontupohjan ja Pitkärannan sellu- ja paperitehtaat. Ne käyttävät yhteensä 4,7 miljoonaa kuutiometriä puuta vuodessa. Karjalan tasavallan alueella hakattiin vuonna 2012 yhteensä 5,4 miljoonaa kuutiometriä. Havukuidun osuus hakkuista on noin kolmannes eli suuri osa Karjalan jalostamasta havukuidusta on tuotava muilta Venäjän alueilta.
Lähteet: Karjalan viralliset sivut, Lesnaja Industrija -lehti 7-8/2013, Fedstat.ru, Lesopromyšlennyj kompleks regionov Severo-Zapadnogo federalnogo okruga Rossii 2010.