Maaliskuun alusta voimaan tullut EU:n kasvinterveysdirektiivin muutos on perusteeton kaupaneste teollisuudelle, kirjoittaa Metsäteollisuus ry uutiskirjeessään. Direktiivin mukaan Venäjän Euroopan puolelta tuotavasta havupuusta on tarkistettava tuhohyönteisten varalta prosentti, vaikka tuholaisten uhkaa ei ole todistettu tieteellisesti.

”EU haluaa ns. Lissabonin strategiallaan maailman kilpailukykyisimmäksi taloudeksi vuoteen 2010 mennessä, mutta samalla se lyö toisella kädellä alueen teollisuuden kilpailukykyä perusteettomilla määräyksillä”, toteaa metsäpolitiikan johtaja Hannu Valtanen Metsäteollisuus ry:stä.

”Direktiivi aiheuttaa teollisuudelle arviolta 1,5 miljoonan euron vuotuiset kustannukset, lisää byrokratiaa ja hidastaa raaka-aineen kuljetuksia. Venäläisten on myönnettävä terveystodistukset EU-kielellä, mikä tuskin on ilmaista, ja Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen (KTTK) tarkastukset maksavat. KTTK määrää tarkastukset tehtaalle, mutta maahantuojan on haettava tarkastettaville erille siirtoasiakirja”, Valtanen kertoo direktiivin vaikutuksista. ”Direktiivin suuri käytännön ongelma on se, että kasvinterveystodistus saa olla korkeintaan 14 vuorokautta vanha. Tämä ei sovi puuntuontiin, sillä noin neljäsosa tuontipuusta ei ehdi rajalle kahdessa viikossa.”

Lähde: Metsäteollisuus ry:n uutiskirje