Puolitoista vuotta sitten Pietarissa kokoontui kymmenkunta Luoteis-Venäjän suurimman metsäteollisuusyrityksen johtajaa, kirjoittaa Rosbalt-uutistoimisto artikkelissaan. ”Metsäparonit” yrittivät päästä sopimukseen siitä, kuinka voitaisiin yhteisvoimin ratkaista yhteisiä ongelmia. Ajankohtaisimpia kysymyksiä olivat mittava jalostamattoman raakapuun vienti ulkomaille, erityisesti Suomeen, tarve muuttaa voimassa olevaa metsälakia ja juuri käynnistynyt suurimpien metsäyhtiöiden valtaaminen.
Ongelmien ratkaisemiseksi perustettiin uusi organisaatio – Luoteis-Venäjän metsäteollisuusyhtymien, -yritysten ja organisaatioiden liitto (Konfederatsija objedinenij, predprijatij i organizatsij lesopromyshlennogo kompleksa Severo-Zapada). Liiton puheenjohtajaksi valittiin Ljubov Sovershajeva, joka toimii Venäjän presidentin Luoteis-Venäjän täysivaltaisen edustajan avustajana. Toimitusjohtajan virassa on Lemo-konsernin johtajaneuvoston pj Andrei Benin.
Rosbaltin artikkelin mukaan kansainvälinen metsäyhteisö ja erityisesti pohjoismaiset naapurit reagoivat melko jyrkästi uuden organisaation perustamiseen. Suurten ruotsalaisten ja suomalaisten metsäyhtiöiden edustajat alkoivat kysellä eri yhteyksissä: Kuka tarvitsee liittoa? Kuka on sen perustamisen taustalla? Onko sillä muitakin tarkoituksia kuin virallisesti mainitut? ”Luoteis-Venäjän liikemiesten yhdistyminen ei voinut herättää muunlaista reaktiota”, kertoo Ljubov Sovershajeva. ”Yhdistyminen tarkoittaa voimistumista, mutta kuka siitä pitäisi, koska se johtaa vähintään kilpailun kiristymiseen…”
Liiton asema on vakiintunut sekä Venäjän sisällä että kansainvälisellä tasolla. Liiton edustajia kuultiin esimerkiksi Venäjän metsäteollisuuden kehittämisstrategian valmistelussa ja valmis asiakirja sisältää useita liiton esittämiä ehdotuksia. Liitto on kommentoinut myös metsälain muutosesityksiä, mutta sen suhteen tulos ei ole ollut yhtä hyvä. Tässä tapauksessa liike-elämän ja vallan vaikea dialogi jatkuu. Kansainvälisellä tasolla liiton edustajia kutsutaan merkittäviin kokouksiin ja se on jäsenenä kansainvälisessä metsä- ja paperiliittojen neuvostossa ICFPA:ssa. Liitto toimii myös Pietarissa vuosittain järjestettävän kansainvälisen metsäfoorumin järjestäjänä.
Metsäteollisuusliittoon kuuluu noin 30 yritystä Luoteis-Venäjältä Promyshlenno-stroitelnoe obozrenie-lehden artikkelin mukaan. Mukana on sellu- ja paperiteollisuutta, vaneri- ja huonekalutehtaita, puunkorjuuyrityksiä ja eri organisaatioita. Liiton tavoitteena on yhdistää metsäteollisuuden, tieteen ja viranomaisten voimat metsäsektorin kehittämiseksi. Sen tärkeimpiä tehtäviä ovat viranomaisyhteistyön vahvistaminen, kansainvälinen toiminta sekä venäläisen standardoinnin ja tilastoinnin kehittäminen kansainvälisiä normeja vastaavaksi. Metsäteollisuusliiton yhteystiedot: puh. +7-812-303 9292, fax +7-812-303 9281, sähköposti: info(at)nwlpk.spb.ru, www.nwlpk.spb.ru
Lähteet: IA Rosbalt, Promyshlenno-stroitelnoe obozrenie-verkkolehti