Taimet ja taimihuolto

Taimihuolto käsittää taimien matkan taimitarhalta istutuskuoppaan. Taimitarhalla taimien kunto on parhaimmillaan, ja taimihuollon tehtävä on säilyttää taimet  mahdollisimman hyväkuntoisina istutukseen saakka. Ennen kaikkea taimet tulee säilyttää kosteana. Kertaalleen kuivuneen turvepaakun uudelleen kastelu on vaikeaa, eikä kuivunut taimi enää toivu istutuksen jälkeen.

Taimet lähtevät taimitarhalta joko kasvatuskennoissa, muissa avoimissa muovilaatikoissa tai avoimissa tai suljetuissa pahvilaatikoissa. Taimet voivat olla myös pakattu paperi- tai muovisäkkeihin. Näissä erilaisissa pakkaustavoissa taimien varastointiajat ja hoitotoimet poikkeavat toisistaan. Pakkasvarastoidut taimet on sulatettava ennen istutusta. Pahvilaatikoihin pakattujen taimien kädensija-aukot on avattava välittömästi, kun taimet vastaanotetaan.

Kuljetettaessa taimia on hyvä muistaa, että taimet eivät kestä ajoviimaa ja siksi ne on suojattava lyhyilläkin ajomatkoilla. Välivarastolla kannattaa varastoida korkeintaan kahden viikon istutuksissa tarvittava määrä taimia.

 

Jatka sivulle Taimitoimitukset.

Siirry Metsänhoitotiedon pääsivulle.