Kevät ja alkukesä

Keväällä istutukset voidaan aloittaa, kun lumi ja routa ovat sulaneet. Kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille. Keväällä kannattaa miettiä eri taimilajien istutusjärjestystä, sillä esimerkiksi kookkaat koivun taimet kannattaa istuttaa nopeasti, mutta kuusen keväälle tarkoitettuja paakkutaimia voi istuttaa koko kevätkauden.

Heti lumen sulamisen jälkeen ei kannata kiirehtiä istuttamaan, vaan kannattaa odottaa maan lämpenemistä vähintään +5, mieluiten +8 °C:een. Kylmässä maassa taimen juuret eivät vielä kasva, eikä olemassa oleva juuristo pysty ottamaan vettä ja ravinteita maasta tehokkaasti. Taimien kuivumisriski siis kasvaa.

Kevätistutukseen toimitetut taimet on istutettava viimeistään kesäkuussa, mielellään ennen juhannusta. Pakkasvarastoiduilla kuusen ja pikkukoivujen taimilla istutuksia voidaan suhteellisen turvallisesti jatkaa juhannukseen saakka. Tämä edellyttää, että taimia pidetään pakkasvarastossa lähelle istutushetkeä. Ennen istutusta taimet on sulatettava (ks. sulatusohjeet). Kasvutapaeroista johtuen männyn pakkasvarastoituja taimia voidaan istuttaa vain kesäkuun alkuun saakka.

Taimien istutusajankohdat keväällä ja kesällä sekä niiden istutusjärjestys, ylinnä mainitut istutetaan mieluiten ensin. Vaaleamammalla rasteroinnilla on merkitty ajankohdat, joissa istuttaminen on mahdollista, mutta onnistuminen riippuu sääoloista.

Keväällä voidaan istuttaa lehdettömiä, pienissä paakuissa kasvatettuja koivun taimia. Istutus onnistuu myös koneella. Kuva Jaana Luoranen.

Jos taimet on varastoitu talven ulkona, loppuu myös näiden taimien suositeltu istutuskausi kuusella noin kesäkuun puolivälissä, männyllä ja pikkukoivuilla jo toukokuun lopulla. Isojen koivujen osalta paras istutuskausi loppuu jo aiemmin. Luonnollisesti ulkona varastoiduilla taimilla sopivimpaan istutusajankohtaan vaikuttavat sääolot. Kylmänä keväänä taimet lähtevät hitaasti kasvuun ja niitä voidaan istuttaa hieman pidempään. Sen sijaan lämpiminä keväinä taimien kasvu voi alkaa jo hyvinkin aikaisin, jolloin etenkin havupuun taimet ehtivät jo kesäkuun alkupuolelle kasvaa varsin kookkaiksi. Uusi vuosikasvain katkeaa herkästi, erityisen herkästi katkeaa männyn uusi vuosikasvain.

Jos taimien koko suhteessa käytettyyn kasvatustiheyteen ja paakun kokoon nähden on liian suuri, taimien istutuksen jälkeinen menestyminen heikkenee. Liian pitkään kokoonsa nähden liian pienessä paakussa kasvaneilla taimilla juuristo alkaa pakkautua juuripaakun sisään ja liian tiheässä taimien alaosan neulaset kärsivät valon puutteesta. Lehtipuilla lehtien puhkeaminen lisää taimien veden käyttöä, mutta juuristo kasvaa vasta lehtien tuottamien hiilihydraattien avulla. Tällaiset taimet voivat helposti kärsiä aurinkoisena kevätpäivänä kuivuudesta, kun verso yhteyttää, mutta se ei saa maasta vettä.

Kuusen taimia kuvattuna kesäkuun lopulla taimivarastolla. Taimet ovat kasvaneet jo uuden vuosikasvaimen ja verson alaosan neulaset kärsivät valon puutteesta etenkin arkkien keskellä. Lisäksi taimien juuristot ovat ahtautuneet juuripaakkuihin. Tällaisten taimien istutuksen jälkeinen menestyminen heikkenee. Kuva Jaana Luoranen.

Jatka sivulle Kesäistutus.

Sirry Metsänhoitotiedon pääsivulle.