Istutusohjeet 

Metsäpuiden istutusohjeet on tiivistetty istuttajan huoneentauluun. Metsäpuiden istutuskausi alkaa keväällä, kun maa on sulanut ja lämmennyt vähintään +8°C:een. Keväällä istutetaan ensin männyn taimet ja kookkaat koivun taimet. Kuusen taimia ja nk. pikkukoivuja voi istuttaa keväästä syksyyn, kunhan kuhunkin ajankohtaan on valittu sopivat taimet.

Ennen istutusta taimien kunto tarkastetaan ja mahdollisesti pakastetut vielä jäiset taimet sulatetaan. Taimet varastoidaan istutusta varten varjoisaan metsänreunaan, jossa niitä kastellaan säännöllisesti ennen istutusta. Taimet istutetaan kosteana. Kosteus on sopiva, kun juuripaakusta tippuu kevyesti puristamalla vettä. Taimia käsitellään aina esim. nitriilikumikäsineillä, sillä useimmat taimet ovat käsitelty kemiallisesti tukkimiehentäitä vastaan.

Taimet istutetaan yleensä käsin pottiputkella. Pienessä määrin kookkaita taimia istutetaan kuokalla. Pottiputken halkaisija valitaan taimipaakun koon mukaan. Liian pienestä putkesta paakku ei mene sujuvasti läpi ja ylisuuri putki on työläämpi käyttää. Ylisuuresta putkesta taimi jää myös löysemmin maahan.

Taimet istutetaan aina muokattuun maahan, mielellään yli 10 cm päähän humuksesta tai muokkaamattomasta maasta. Muokattu kivennäismaapinta taimen ympärillä vähentää sekä tukkimiehentäituhon että pintakasvillisuuden taimen päälle kaatumisen riskiä. Istutuksen jälkeen maa tiivistetään taimen ympäriltä kevyesti saappaalla polkemalla. Säännöllisin väliajoin istutustiheys- ja syvyys tarkastetaan.

Taimien tarkempi istutuskohta ja istutussyvyys riippuvat puulajista, muokkausmenetelmästä ja taimen koosta. Puulajeista karummille maille soveltuvaa mäntyä istutetaan äes- ja laikutusjälkeen, joskus myös erilaisiin mättäisiin. Kuusta ja koivua istutetaan pääasiassa mättäisiin. Pääsääntöisesti taimet istutetaan mätästysaloilla keskelle mätästä ja äestys ja laikutusaloilla keskelle äesvakoa tai laikkua.

Istutus mättääseen

Istutus äesvakoon

Istutus laikkuun

Istutustiheydet

Taimia istutetaan myös koneellisesti. Koneistutuksessa taimet istutetaan laikkumättäisiin. Koneistutukseen pätevät samat periaatteet kuin laikkumättäiden istutukseen käsin.

Istutusohjeissa istutussyvyys on keskeinen tekijä. Istutussyvyys on etäisyys paakun yläreunasta, eli verson syntypisteestä maanpintaan. Paakun alareuna on vielä syvemmällä.

Taimen istutussyvyys on etäisyys verson syntypisteestä maan pintaan. Kuvan läpileikatussa mättäässä taimi tulee istuttaa mielellään vähintään 6 cm syvyyteen. Paakun alareuna on silloin vielä tätä syvemmällä. Vaikka taimet tulee istuttaa mättäissä syvälle, niin versosta pitäisi jäädä mielellään yli puolet näkyviin maan pinnalle.

 

Jatka Istutus mättääseen,

tai palaa Metsänhoitotiedon pääsivulle.