Metsänistutus – kuusen istutus, männy istutus ja koivun istutus

Jaana Luoranen, Karri Uotila & Tiina Laine

Istutus on uudistamismenetelmä, jossa metsikkö uudistetaan taimitarhalla kasvatetuista taimista. Taimitarhalla taimet pidetään ihanteellisissa olosuhteissa. Taimitarhalta lähdön jälkeen taimien kunto voi vain säilyä samana tai heikentyä matkalla istutukseen.

Taimet tulee saada toimitettua mahdollisimman hyvässä kunnossa metsään asti. Heti istutuksen jälkeen havaittava kuolleisuus johtuu usein taimihuollon virheistä. Taimihuolto onkin yksi tärkeimmistä tekijöistä istutettavien taimien jatkomenestymisen kannalta.

Toisaalta pelkästään hyvä taimimateriaali ja sen onnistunut toimittaminen istutuspaikalle eivät vielä takaa istutuksen onnistumista. Jokaiselle istutusalalle tulee valita sille parhaiten soveltuva muokkausmenetelmä ja kohteelle soveltuva taimi on istutettava oikein eri muokkausjälkiin. Taimen istuttaminen taimen kasvuedellytysten kannalta huonoon kohtaan on hyvin yleinen istutusalojen epäonnistumisen syy. Tällöin taimi kuolee joko tukkimiehentäituhoon, kuivuu veden puutteeseen, tai hukkuu ja tukehtuu liialliseen kosteuteen.

Virheet istutuksessa ja taimihuollossa voivat johtaa suureen taimien istutuksen jälkeiseen kuolleisuuteen. Toisaalta kun taimista pidetään hyvää huolta ja taimet istutetaan huolellisesti ohjeiden mukaan, niin yli 90 % taimista voi hyvin selviytyä istutuksesta menestyksekkäästi.

Jatka taimet ja taimihuolto,

tai palaa Metsänhoitotiedon pääsivulle.