Kesäistutus

Kesäistutuksella tässä tarkoitetaan istutuksia juhannuksesta elokuun puoliväliin. Kesällä maa on lämmintä ja juurten kasvu nopeaa. Tämä nopeuttaa taimien juurtumista ja saa aikaan hyvän kasvun myöhempinä vuosina. Kesäistutus soveltuu kuusen ja koivun taimille. Männylle se ei sovi.

Kesäistutuksille kasvatettuja taimia käytetään kesä-heinäkuun vaihteesta elokuun puoliväliin. Yksi taimierä ei sovellu koko kesäistutuksen ajanjaksolle. Yhden taimierän ihanteellinen istutusajankohta on noin kaksi viikkoa. Vaaleammalla rasteroinnilla on merkitty ajankohdat, joissa kesäistutuksen onnistuminen riippuu sääoloista.

Kesätaimien kasvatus on taimitarhoille tarkkaa puuhaa. Kunkin taimierän ihanteellinen istutusajankohta on vain parin viikon jakso kesällä. Istutuksen viivästyessä etenkin nopeakasvuisten koivujen versot kasvavat helposti liian pitkiksi niiden paakun kokoon nähden. Tämän seurauksena taimi ei saa pieneen tilaan pakkautuneella juuristollaan istutuksen jälkeen riittävästi vettä reilusti kuluttavalle versolleen.

Kesäistutusta varten kuusen taimien kasvatus aloitetaan taimitarhalla noin vuosi ennen istutusta. Kasvatussuunnitelmat laaditaan jo edeltävänä talvena. Kesäistutuksia varten kasvatettavat taimierät ovat pieniä, koska kunkin erän istutusajanjakso on lyhyt, eikä suuria ylimääräisiä varastoja kannata tuottaa. Siksi kuusen kesätaimien saannin varmistamiseksi tilaukset kannattaa tehdä ajoissa.

Koivun kesätaimilla kasvatusohjelma on kuusta nopeampi ja taimet voidaan kasvattaa istutuskesän aikana. Heinäkuun alun istutuksiin tarkoitettujen taimien kasvatus aloitetaan huhtikuun lopulla. Elokuulle tähdättävien koivun taimien kasvatus voidaan aloittaa vielä toukokuun lopulla, kesäkuun alussa. Myös kuusella elokuun istutuksiin ehtii taimia varhain keväällä lämmitetyssä muovihuoneessa aloitetuista kasvatuseristä.

Kesäkoivut ovat vain muutaman kuukauden ikäisiä ja ne kasvatetaan kuusen tapaan noin 80–90 cm3 paakuissa. Istutushetkellä ne ovat lehdellisiä. Kuva Jaana Luoranen.

Kesäistutuksessa on erityisen tärkeää hoitaa taimet kunnolla ennen istutusta. Taimet eivät saa kuivua missään vaiheessa taimitarhalta istutuskuoppaan. Istutettaessa taimien tulee olla hyvin kasteltuja. Tällaiset taimet selviävät istutuksen jälkeen parinkin viikon poutajaksosta. Katso tarkemmat ohjeet taimihuoltoon – Taimihuolto.

 

Jatka sivulle Syysistutus.

Sirry Metsänhoitotiedon pääsivulle.