Taimien kunto
Aina taimien kasvatus tai taimihuolto ei suju toivotusti ja taimiin tulee vaurioita tai tuhoja, mitkä voivat heikentää taimikon kasvua tai aiheuttaa kuolleisuutta. Taimen kunnon tarkastuksessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:
- Ei merkkejä vaurioista, tuholaisista tai homeesta
Harmaahome on yleisimpiä istutustaimien kuntoa heikentävistä tekijöistä. Se lisääntyy helposti suljetuissa taimilaatikoissa, joissa kosteus nousee helposti korkeaksi ja lämpötila kohoaa. Jos taimessa on runsaasti harmaahomeisia neulasia tai silmuissa ja rangassa on homeen aiheuttamaa tummumista, taimi ei ole istutuskelpoinen. Kuvassa männyn taimi, jonka ylimmät neulaset ja silmu ovat harmaahomeen vaurioittamia. Taimi suurella todennäköisyydellä kuolee istutuksen jälkeen. Kuva Marja Poteri.
- Neulaset terveen vihreät ja lujasti kiinni taimessa
- Taimien kuori on luja ja tasaisen värinen sekä kuoren alus kostea ja vaalea: likaisenharmaa tai ruskea viittaa lahovikaan
- Juuret terveitä
- Juuripaakut ehjiä
- Juuripaakut sopivan kosteita (kevyesti puristaen irtoaa vettä)
Hyväkuntoinen kuusentaimi. Juuripaakun pinnalla näkyvä valkoinen kasvusto on useimmiten mykorritsakasvustoa. Se ei ole runsaampanakaan vaaraksi taimelle. Päinvastoin, se edistää taimien kasvua. Kuvassa mykorritsoja muodostava lohisieni kuusen taimipaakussa. Kuva Marja Poteri.
Jatka sivulle Taimien alkuperä.
Siirry Metsänhoitotiedon pääsivulle.