Cultivating diversity and Food Quality – Forum with policy makers and stakeholders 11th April 2018

How to better embed crop diversity for resilient sustainable food systems? To deal with this issue, Diversifood team organises a forum with policy makers and stakeholders. Diversifood results and key lessons will be shared, such as new approaches for cultivated biodiversity management, for plant breeding for sustainable farming systems, and new relationships among actors of the food systems.

Viljan vaihtoehtoja Varsinais-Suomeen – millä koneilla ja kustannuksilla?

Viljelykasvien lajimäärässä mitattuna Varsinais-Suomella on parhaat mahdollisuudet monipuoliseen kasvintuotantoon. Mutta minkälaisia vaihtoehtoja on oikeasti tarjolla ja mitkä ovat niiden haasteet ja mahdollisuudet tulevaisuudessa? Päivän tietoiskuissa esitellään vihannes-, nurmisiemenkasvi-, kerääjäkasvi- ja erikoiskasvituotannon vaihtoehtoja. Lisäksi pohditaan monipuolistuvan viljelyn kasvinsuojelua, tuotantovaihtoehtojen kannattavuutta ja sitä, minkälaisella koneistuksella pellolle tulisi lähteä. Iltapäivän työpajassa ideoidaan viljelyjärjestelmiä muuttuvan ilmaston ja yhteiskunnan tarpeisiin vastaamiseksi. Paikka: Tuorla, Ammattiopisto Livian auditorio Aika: keskiviikkona 4.4.2018 klo 8.30 alkaen Ohjelma 8:30- aamukahvit …

Nostetta tattarin tuotantoon -Tattaripäivä Tampereella 20.3.2018

Tattari on tärkeä gluteenittoman raaka-aineen lähde, ja sillä on monia hyviä ominaisuuksia ympäristön ja terveyden kannalta. Raaka-aineen kysyntä onkin tarjontaa suurempi ja jo kasvanutta viljelyalaa olisi mahdollista entisestään lisätä. Miten tattarialaa vahvistetaan ja osaamista kehitetään? Aika: 20.3.2018 klo 9:00–16:00 Paikka: Ahlmanin kartano, Selinin Sali, Hallilantie 24, 33820 Tampere Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan tattarintuotannon tulevaisuudesta eri alojen asiantuntijoiden kanssa Tattaripäivään Tampereelle! Seminaari on maksuton, mutta siihen tulee ilmoittautua tämän sivun oikessa …

Yrittäjyyttä tislattavista yrteistä -seminaari 13.3.2018

Kumina on suomalainen menestystarina siemenmausteen viljelystä, jatkojalostuksesta sekä maailmanvalloituksesta. Eri toimijoiden yhteistyö ja kokemukset halutaan nyt hyödyntää uusien kaupallisesti kiinnostavien yrttikasvien kehitystyön aloittamiseksi. Aika: 13.3. klo 12.30. Ennen seminaaria on mahdollisuus osallistua omakustanteiseen ruokailuun klo 11:30 alkaen. Paikka: Campus Kungsgården, Kungsgårdsvägen 30 A, 65380 Vaasa Seminaarissa esitellään viljelykokemuksia ja tutkimustuloksia kasveista, joiden sato soveltuu öljyn tislaukseen. Päivän aikana tietoiskuja on muun muassa humalasta, korianterista, kruunutillistä, yksivuotisesta kuminasta, väinönputkesta ja niiden …

Alkutuottaja, kerro mitä Suomessa viljellään tulevaisuudessa

Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää laajalla kyselyllä viljelijöiden ajatuksia tulevaisuuden kasvilajeista. Tavoitteena on tuoda esiin alkutuottajien näkemys eri viljelykasvien kiinnostavuudesta. Selvityksen tulokset vaikuttavat siihen, mihin kasveihin tutkimusta tullaan suuntaamaan lähitulevaisuudessa. Viljelykasvilajisto muuttuu monestakin syystä, ja muutosvauhdin ennakoidaan kiihtyvän tulevaisuudessa. Kasvivalikoimaan vaikuttavat lukuisat asiat, kuten viljelytuet, kannattavuus, maatalouspolitiikka, ympäristöohjeistukset, menestyminen ja osaltaan myös eri raaka-aineisiin kohdistuneet kampanjat. ”Toivomme alkutuottajilta mahdollisimman paljon vastauksia nykyisestä tuotantosuunnasta tai tulevaisuuden suunnitelmista riippumatta”, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo sanoo. …

Hyötykasvit käyttöön

Kulttuuriyhdistys Kuvio ry toteutti FutureCrops-hankkeen tiimoilta Hyötykasvit käyttöön -työpajan keskiviikkona 23.8.2017 klo 12.00 – 15.00 Tammelassa Korteniemen perinnetilalla. Työpajan ohjasivat Outileen Uotila ja Leena Miettinen. Työpajassa opittiin, miten perinteisin tekniikoin on tehty pataluha eli olkikranssi ja perunahimmeli. Tapahtumassa kerrottiin, miten olkikransseissa ja himmeleissä on hyödynnetty  kasveja ja miten monipuolisesti niihin voi ottaa käyttöön eri kasveja, joko tekniikan toteutukseen tai koristeluun. Työpajan työt ja FutureCrops-hankkeen kasvit olivat esillä Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:n …

FutureCrops mukana Onnistumme yhdessä -risteilyllä 25.-26.10.2017

Luonnonvarakeskus esittelee erikoiskasvitutkimukstaan Proagrina Onnistumme yhdessä -risteilyllä 25.-26.10.2017. Erikoiskasveista elinvoimaa -osastolla esitellään gluteenittomien erikoiskasvien tuotannon koetuloksia ja näkemyksiä käytännön viljelystä. Paikalla ovat Future Crops -hankkeen ja ScenoProt -tutkimuksen erikoistutkijat Marjo Keskitalo ja Erja Huusela-Veistola. Osastolla pääset keskustelemaan Luken erikoiskasviasiantuntijoiden kanssa.  

Työpaja öljyhampun tuotannosta

Öljyhamppu on nuori viljelykasvi Suomessa toisin kuin kuituhamppu, jota on viljelty jo vuosisatoja, välillä enemmän välillä vähemmän. Sysäyksen öljyhampun viljelylle antoi suomalainen Finola-lajikkeen markkinoille tulo muutama vuosi sitten. Vuonna 2017 öljyhamppua viljeltiin jo yli 500 hehtaarilla. Uutena viljelykasvina öljyhampun viljelyssä on myös haasteita, joihin tulisi saada lisätietoa. Keskeistä on lisätä tietoa satovaihteluiden aiheuttajista, jotta niihin voisi myöhemmin vaikuttaa. Viljelytekniikoista, maalajista ja ravinteiden tarpeista tarvitaan tietoa. Myös sadon laatutekijöistä kaivataan lisää …

Tule maailmanennätystempaukseen Lietoon – Tarjolla luomukvinoapuuroa ja -tietoutta

Kvinoasta on kehittynyt varsin lietolainen erikoiskasvi. Sitä on viljelty Rainingon luomutilalla Liedossa lähes kymmenen vuoden ajan ja viljelyalat ovat kasvaneet hehtaarista moninkertaiseksi. Alun perin Etelä-Amerikasta kotoisin olevaa ravinteikasta kasvia viljeltiin alueella jo ennen ajanlaskun alkua, ja se on ollut tärkeä vuoristoseutujen ravinnon lähde. Suomessa sysäys kvinoan viljelyyn lähti Luonnonvarakeskuksen (Luke), lietolaisen erikoistutkijan Marjo Keskitalon esitelmästä. Myös lietolaiset Rainingot olivat kuulemassa puhetta niin ikään Liedossa pidetyssä tilaisuudessa ja siitä yhteistyö alkoi. …

Kuminaa ja gluteenitonta -Suomalaiset erikoiskasvi-innovaatiot

Kumina ja muut gluteenittomat erikoiskasvit ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia ja innovaatioita elintarvikeketjuun. Erikoiskasvit tuovat uusia mahdollisuuksia ja innovaatioita elintarvikeketjuun. Tervetuloa erikoiskasvipäivään Jokioisille kuulemaan, millaisia erikoiskasveja on tarjolla viljeltäväksi ja mihin niitä voisi käyttää. Päivän aikana myös maistellaan erikoiskasvituotteita ja tutustutaan Luonnonvarakeskuksen viljelykokeisiin. Aika: torstaina 17.8.2017 klo 9.15–17.15 Aamukahvit ja seminaari: Jokioisten Tietotalo, Humppilantie 9 A, Jokioinen Kokeiden esittely koekentällä Tervetuloa! Ohjelma 9.15–9.45 Aamukahvit Ravintola Ometassa, Jokioisten Tietotalo, Humppilantie 9 A …