Erikoiskasveista valkuaista, väriä ja viljavuutta – kasvitutkimusta ilmassa, maalla ja maan alla

Erikoiskasvipäivää vietettiin 22.8. Luonnonvarakeskuksessa Jokioisilla Viljelykierrolla ja sekaviljelyllä tavoitellaan satokasvien erilaisten ominaisuuksien hyödyntämistä kasvin kasvussa ja resurssien käytössä. Viljelykierto ja sekaviljely tuovat myös varmuutta vaihtelevissa sääoloissa. Luken Jokioisten pellon typpiporras-, lajike-, sadonkorjuu- ja ymppäyskokeissa kasvaa tusinan verran puitavia valkuais- ja öljykasveja sekä viljantyyppisiä vaihtoehtoja yksin sekä osa aluskasvien kanssa. Erikoiskasvipäivässä demotaan koe-esittelyjen lisäksi dronekuvausta sekä kerrotaan, mitä eri kasvien juuristomikrobeista tällä hetkellä tiedetään ja tutkitaan. Kerromme myös, miten ruuan ja …

Viljelijät mukaan erikoiskasvialaa edistämään – kätevästi kännykän avulla

Yhä useammalla suomalaispellolla kasvaa erikoiskasveja, mutta tietoa niiden soveltuvuudesta, sadosta ja viljelykierroista tarvitaan. Luonnonvarakeskus käynnistää pilotin, jossa selvitetään viljelijän mahdollisuuksia osallistua tutkimuksessa käytettävän tiedon keruuseen. Erikoiskasvirintamalla on muutaman viime vuoden aikana tapahtunut paljon, ja kiinnostus kasvaa koko ajan. Luonnonvarakeskuksen hanke FutureCrops , Uusia kasvilajeja tuotantoon – tietoa ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi on parin vuoden ajan esitellyt viljelijöille uusia kasvivaihtoehtoja. Alan kehittämisen tueksi tarvitaan tietoa kasvien soveltuvuudesta eri olosuhteisiin, …

Monipuolisemman kasvitarjonnan siemeniä koululaisille – istuta luokan kanssa erikoiskasvi!

Opettaja, haluatko tutustua oppilaittesi kanssa siihen, miten kotimaista ruokatarjontaa voitaisiin monipuolistaa? Ota meihin yhteyttä, niin saatte erilaisia pellolla viljeltävien perinteisten ja erikoiskasvien siemeniä, joita voitte istuttaa ruukkuihin ja joiden kasvua voitte seurata syksyn mittaan. Tiesitkö, että kvinoaa voi kasvattaa myös Suomessa? Entä kuulostaako makealupiini tutulta? Suomessa viljellään jo 130 kasvilajia ja suurinta osaa vieläpä ruuaksi. Se on paljon! Viljelykasvivalikoiman monipuolistaminen tuo monipuolisuutta myös lautasille, ja toisinpäin: kysyntä vaikuttaa siihen, mitä …

Öljyhampun arvoketjua vahvistetaan Jokioisilla seminaarissa 21.3.

Öljyhamppu tarjoaa monipuolisesti ihmisen tarvitsemia hyötyaineita, öljyn rasvahappokoostumus on erinomainen ja kasvi sisältää myös paljon proteiinia ja kuituja. Sopivilla maalajeilla öljyhamppu voi tuottaa suuren biomassan, josta on hyötyä niin hiilen sidonnassa kuin viljelykierrossakin. Öljyhampun ympärille on muodostunut myös merkittävää yritystoimintaa kasvinjalostuksesta lopputuotteiden jalostamiseen. Kasvia tutkitaan Luonnonvarakeskuksen (Luke) eri hankkeissa. Öljyhampputuotteista, viljelystä ja tutkimusten tuloksista kerrotaan kotimaisten hampputoimijoiden järjestämässä seminaarissa 21.3.2019 Jokioisten Tietotalossa. Aamupäivällä osallistujat pääsevät tutustumaan erilaisiin hampputuotteisiin, ja iltapäivällä …

Blogi: Pellon monimuotoisuus vie menneisyyden menestyksestä toiveikkaaseen tulevaisuuteen

Mitä biodiversiteetti minulle merkitsee? Pohdin tätä kysymystä, ja katselen siemenestä idättämääni ruukkukasvia, joka on avokado. Se on hämäläisellä ikkunalaudalla kaukana kotimaastaan Väli-Amerikan seudulta. Ajatukseni vaeltavat myös kauas menneisyyteen, ennen kuin pystyn korostamaan biodiversiteetin, eli lajikirjon merkitystä näillä leveysasteilla, nykyhetkessä. Maa on tietääksemme ainoa elävä planeetta maailmankaikkeudessa. Satojen miljoonien vuosien kuluessa eliölajien lukumäärä ja moninaisuus Maassa on hitaasti kehittynyt nykyisenlaiseksi. Monimuotoisuuden kehittymisen taustalla toimii sukupolvesta toiseen tapahtuva luonnonvalinta, jonka mahdollistaa solujen …

Blogi: Monimuotoisuutta tarvitaan pelloille

Elonkirjoksi, luonnonkirjoksi tai monimuotoisuudeksi kutsuttu biodiversiteetti on ihmiskunnan selviytymisen kannalta tärkein tekijä. Mutta miten keskustella monimuotoisuudesta, joka parhaimmillaan ympäröi meitä kaikkia ja voi samalla olla tavallisen ihmisen ajatuksista hyvin kaukana? Monimuotoisuus koostuu monesta tekijästä, jotka yksittäisinä saattavat tuntua pieniltä ja yhdessä liian suurilta. Biodiversiteetti liitetään yhä lähes pelkästään pellon ulkopuolisiin alueisiin ja eliöihin, vaikka se koskee yhtälailla ruokaketjua. Valinnoilla on merkitystä, liittyvätpä ne sitten siihen, mitä viljelykasveja Suomessa tuotetaan tai …

Seminaari 12.2.: Hernettä, härkäpapua, lupiinia vai soijaa peltoon? – Keinoja palkokasvien tuotannon monipuolistamiseksi

Suomalaista peltoviljelyä ja ruokavaliota yhdistää se, että molempiin tarvitaan enemmän palkokasveja. Tervetuloa Luonnonvarakeskuksen palkokasvi-seminaariin! Neljännes kuluttajista on erittäin kiinnostunut uusista tuotteista, paljastaa Scenoprot-hankkeen selvitys. Kuluttajien kysyntään vastaaminen erikoiskasviviljelyä lisäämällä monipuolistaisi kotimaista ruoantuotantoympäristöä sekä parantaisi alkutuotannon erikoistumismahdollisuuksia ja kilpailukykyä. Tervetuloa Luonnonvarakeskuksen seminaariin, jossa nostetaan esille hyviä palkokasvien viljelykäytäntöjä ja uusia lajikkeita. Yrityspuheenvuoroissa kuulemme palkokasvien elintarvikekäytön vaatimuksista sekä viimeaikaisista maailmanvalloituksista. Kerromme uusista tutkimustuloksista ja pohdimme yhdessä, miten alalle saataisiin lisäpotkua. ”Terveyden ja …

Kestävää ja monipuolista ruoantuotantoa muuttuvassa maailmassa – tervetuloa kurkistamaan tulevaisuuden ruokapöytään (29.10., Turku)

Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää miettiä, mitä pelloilla kannattaa viljellä ja miten. Ilmastonmuutos muuttaa viljelyolosuhteita, ja suomalaisen maataloustuotannon kannattaa olla etujoukoissa tuomassa ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Viljelyn monipuolistaminen hyödyttää koko peltoekosysteemiä, tuo uusia mahdollisuuksia maatilojen kannattavuuden parantamiseen ja kuluttajille uusia makuja lautaselle. Suomella on hyvät lähtökohdat kehittyä kestävään gastronomian edelläkävijäksi. Viljankaltaiset erikoiskasvit, kuten tattari, kvinoa, lupiini ja öljyhamppu, ovat osa tulevaisuuden kestävää ruokavaliota. Ne soveltuvat myös luomuun ja tulevat toimeen …

Kestävää teknologiaa erikoiskasvituotantoon – PeltoLuksus-hankkeen kuivuridemo-tapahtuma 9.10. Orimattilassa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) syksyllä käynnistynyt PeltoLuksus-hanke edistää kestäviä vaihtoehtoja erikoiskasvituotannossa. Hankkeen tavoitteena on nostaa kolme erikoiskasviarvoketjua, tattari, kumina ja morsinko, kansalliseksi sekä kansainväliseksi osaamiseksi ja yhteistyöksi. Keskeinen keino raaka-aineiden jalostamisessa on yhdistää biologinen ja teknologinen osaaminen. ”Esimerkiksi gluteenittomien raaka-aineiden, biologisesti aktiivisten yhdisteiden ja kasviperäisten väriaineiden tuotantoketjut sekä niihin yhdistetty uudenlainen teknologia mahdollistavat suomalaisen kasvintuotannon imagon ja kannattavuuden rakentamisen täysin uudella tavalla”, hankkeen johtaja, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo. Tilaisuudessa on puheenvuoroja …

Eloa, iloa ja liiketoimintaa – Erikoiskasviala etenee kokeilulla ja tutkimuksella

Kasvukauden sää haastaa myös harvinaisempia kasvilajeja vaikka monipuolinen viljely jakaakin tuotannollista riskiä. Tieto auttaisi tässäkin tapauksessa, mutta minkälaisia otteita erikoiskasvialalle tarvitaan? Mitä: Iltapäivän teemana on erikoiskasvialan kehittäminen tutkimuksen ja kokeilun innoittamana. Tiedon ja ajatusten vaihtoa varten Luonnonvarakeskus (Luke) kokoaa pellepelottomat yhteen Jokioisiin. Asiantuntijat esittelevät peltokokeita ja viljelytestauksia sekä demonstroivat kasviaineiden erotusta ja indigo-sinivärin matkaa pellolta tuotteeksi. Päivän päätteeksi tarjoillaan erikoiskasviaiheista syötävää ja viihdytään elävän musiikin parissa. Tapahtumaan osallistuvilla on myös …