Sivun materiaalit tuotettiin FutureCrops (Uusia kasvilajeja tuotantoon, tietoa ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi) hankkeessa, jota tuki Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (2014–2020).

Kaipaatko gluteenitonta vaihtoehtoa tai uusia ideoita ruuanlaittoon? Kokeile rohkeasti uusia kotimaisia viljelykasveja.  

Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Suvi Malin kannustaa tutustumaan uusiin, erikoisempiin viljelykasveihin. ”Öljyhamppua, tattaria, kvinoaa ja härkäpapua kasvatetaan jo Suomessa. Kokeile rohkeasti! Niiden maut sopivat hyvin tuttuihin ruokiin, joten kokeilu on helppoa”, Suvi innostaa. ”Näiden kasvien etuna on gluteenittomuus. Keliaakikolle kokatessa on kuitenkin luettava pakkausmerkinnät, sillä kaupan hyllyltä löytyviin tuotteisiin saatetaan lisätä apuaineita, jotka eivät ole gluteenittomia.”

Uudet viljelykasvit tuovat uusia haasteita ja opettelua sekä kuluttajille että tuottajille. Ne rikastuttavat ja monipuolistavat kaikkien meidän ruokavaliota. Valikoima kaupassa kasvaa, ja tuotteita kannattaa itsekin pyytää lähikauppojen hyllyille.

Suvi vinkkaa:

Nämä suomalaisille uudemmat viljelykasvit näkyvät jo paikoin maaseutumaisemassa. Öljyhamppu, tattari, kvinoa ja härkäpapu tuovat uutta ilmettä myös pelloille. Pelto saattaa lainehtia kesällä kauniin valkoisena. Syksyllä se voi olla tumman ruskea tai jopa punainen. Joskus voi luulla, että pelto on täynnä rikkaruohoa, sillä kvinoa muistuttaa kovasti jauhosavikkaa.