Kvinoasta on kehittynyt varsin lietolainen erikoiskasvi. Sitä on viljelty Rainingon luomutilalla Liedossa lähes kymmenen vuoden ajan ja viljelyalat ovat kasvaneet hehtaarista moninkertaiseksi.

Alun perin Etelä-Amerikasta kotoisin olevaa ravinteikasta kasvia viljeltiin alueella jo ennen ajanlaskun alkua, ja se on ollut tärkeä vuoristoseutujen ravinnon lähde. Suomessa sysäys kvinoan viljelyyn lähti Luonnonvarakeskuksen (Luke), lietolaisen erikoistutkijan Marjo Keskitalon esitelmästä. Myös lietolaiset Rainingot olivat kuulemassa puhetta niin ikään Liedossa pidetyssä tilaisuudessa ja siitä yhteistyö alkoi. Kvinoaan Marjo tutustui USA:ssa opiskellessaan 1990-luvun puolivälissä ja tuliaisena hän toi idean tutkimuksille. Niille avautui mahdollisuus Luonnonvarakeskuksessa. Ensimmäiset, muutaman gramman siemenerät kylvettiin kasvatusastioihin kesällä 1997, ja seuraavana vuonna siementä riitti jo kenttätutkimuksiin.
– Pienistä siemengrammoista juontuu nykyinenkin tuotanto Suomessa, kertoo Marjo Keskitalo.

Kvinoan suosio suomalaisten ruokapöydässä on kasvanut tiedon, kotimaisen saatavuuden ja kokemuksen kautta. Kehitystyö on vaatinut merkittäviä investointeja ja asiaan paneutumista luomutilaa pyörittävältä Rainingon perheeltä. Tuotantomenetelmät, jatkojalostus ja markkinointi on pitänyt luoda itse, sillä valmista tuotantoketjua ei kvinoalle maassamme ollut.
– Pioneerihenkeä on vaadittu eikä työtunteja ole voinut laskea, pohtii Juha Raininko.

Nyt myös Liedon kunta haluaa olla mukana nostamassa kvinoaa Suomen kartalle nimenomaan lietolaisena erikoiskasvina. Päivän aikana tarjoillaan 3000 kvinoa-annosta kunnan kouluissa ja muissa ruokapaikoissa.
Kvinoan tie Suomalaispellolle on hyvä esimerkki siitä, minkälaista innovaatiota luonteva yhteistyö tutkimuksen ja yritystoiminnan välillä voi synnyttää alkutuotantoon.

Vatsalle lempeää kvinoapuuroa tarjoillaan 6.9.2017 klo 10–14 Rainingon luomutilalla, osoitteessa Isohallintie 10 21430 Yliskulma.

Aamupäivän ohjelma (muutokset mahdollisia)
10.00 Tilaisuuden avaus, Juha Raininko
10.10 Liedon kunnan terveiset, kunnanjohtaja Esko Poikela
10.20 Luomupuuron tarjoilu (jatkuu klo 14 saakka)
10.40 MTK:n terveiset, Terhi Löfstedt
10.50 Tuloksia kvinoatutkimuksista, Marjo Keskitalo, Luonnonvarakeskus
Tilaisuus on osa kansallista luomupuuron syönnin maailmanennätyskisaa (http://www.luomupuuro.fi/), ja siihen on vapaa pääsy.