Väriainekasvien tuotannon ja jatkojalostuksen liiketoimintamahdollisuuksia kartoitetiin vuosina 2017 – 2020 käynnissä olleessa VäriLiike -hankkeessa. Värikasveista keskityttiin erityisesti kaksivuotiseen morsinko (Isatis tinctoria) -kasviin, jonka lehdistä saadaan indigo-väriainetta.

Hanketta koordinoi Luonnonvarakeskus (Luke) ja partnerina olivat Jokilaakson koulutuskuntayhtymästä (JEDU) Haapaveden ammattiopisto ja Nivalan ammattiopisto, käsi- ja taideteollisuus.

Hankkeessa tuotettiin tietoa morsingon viljely- ja indigon värinerotuksesta Pohjois-Pohjanmaan oloissa erilaisten kokeilujen avulla. Lisäksi laajennettiin osaamista indigolla värjäämisestä käsityöalan koulussa, laadittiin tuotannon liiketaloussuunnitelma sekä eri tapahtumien ja työpajojen avulla välitettiin tietoa morsingon tuotannosta, indigon erotuksesta ja käytöstä. Loppuseminaari pidettiin joulukuussa 2019.

Hanketta tuki Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020, ja se sai rahoituksen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.