Öljyhamppu on nuori viljelykasvi Suomessa toisin kuin kuituhamppu, jota on viljelty jo vuosisatoja, välillä enemmän välillä vähemmän. Sysäyksen öljyhampun viljelylle antoi suomalainen Finola-lajikkeen markkinoille tulo muutama vuosi sitten. Vuonna 2017 öljyhamppua viljeltiin jo yli 500 hehtaarilla.

Uutena viljelykasvina öljyhampun viljelyssä on myös haasteita, joihin tulisi saada lisätietoa. Keskeistä on lisätä tietoa satovaihteluiden aiheuttajista, jotta niihin voisi myöhemmin vaikuttaa. Viljelytekniikoista, maalajista ja ravinteiden tarpeista tarvitaan tietoa.

Myös sadon laatutekijöistä kaivataan lisää tietoa. Miksi siemenet hajoavat korjuussa helposti? Mitkä tekijät tulisi huomioida laatustandardin luomisessa?

Hampussa on paljon hyödynnettäviä ainesosia ja myös monia jatkojalostusmahdollisuuksia. Nuoresta kasvista tietoa tarvitaan viljelyteknisiin asioihin, jotta alan kehittymiselle voidaan luoda mahdollisuuksia myös jatkossa.

Aika: Torstai 31.8.2017 klo 9.00-12.00
Paikka: Jokioinen, Terra, Laboratorium-rakennuksen seminaarihuone, 1. krs, Tietotie, 31600 Jokioinen (kartalla)

Ohjelma (alustava)
9.00–10.30

  • Öljyhamppu viljelykasvina – mitä tiedetään ja mitä ei tiedetä hampun tuotannosta
  • Öljyhampun satoon ja laatuun liittyviä tutkimustuloksia
  • Öljyhampun ravitsemuksesta ja sopivuudesta gluteenittomaan ruokavalioon

10.30–11.30    Keskustelua ja pohdintaa hampun keskeisistä ongelmakohdista

11.30–12.00    Yhteenveto ja jatkotoimet

Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus koekentällä käyntiin.