Tutkimuspäivä Jokioisilla 22.8.2023

  Kestävyyttä kevät- ja syysmuotoisista erikoiskasveista  Tervetuloa tutkimuspäivään Jokioisille 22.8.2023 klo 9.15 – 16 Kevät ja alkukesä on ollut jälleen poikkeuksellinen ja kylmyys tai kuivuus on vaikeuttanut kasvien kasvua. Vettä lopulta saatiin, mutta sitä kaivattiin paljon aiemmin. Yhä useampi miettiikin sitä, mitä Suomessa tulisi viljellä ja mitä vaihtoehtoisia kasvilajeja on ylipäätään tarjolla. Luonnonvarakeskuksessa on tutkittu vuosien varrella yksi-, kaksi- ja monivuotisia palko- ja öljykasveja, erikoisviljoja, siemenmausteita ja värikasveja, joista on …

Palkokasviasiaa Okrassa 5-8.7

FutureCrops2 -hanke on Okrassa Luonnonvarakeskuksen osastolla (Halli1) esittelemässä palkokasveja ja muita erikoiskasveja. Tutkimme muun muassa kuuden syötävän palkokasvin menestymistä yksin ja yhdessä tattarin kanssa sekaviljelynä. Kasvukaudella seuraamme juurien kehittymistä ja typpeä sitovien nystyröiden muodostumista. Näitä juuria pääset ihmettelemään myös osastolla. Lisäksi ohjelmassa on kaksi aihetta käsittelevää haastattelua. Lounais-Suomen merkityksestä proteiinikasvien viljelyssä ja käytössä ennen, nyt ja tulevaisuudessa keskustellaan Okran suurella lavalla perjantaina 7.7.2023 klo 12- 12.30. Luken lisäksi mukana ovat …

Bio-Osake työpaja Luke Jokioinen 14.4.2023

Kasvintuotannossa syntyy erilaisia raaka-aineita, joita voidaan jatkojalostaa maatiloilla ja pienyrityksissä. Tarkempi siementen lajittelu sopii elintarvikelaatuisen sadon tuottamisessa sekä seossatojen jatkokäsittelyssä. Puristaminen soveltuu öljypitoisille siemenille ja kuuman vesihöyryn avulla voidaan erottaa kasveista haihtuvia yhdisteitä. Myös maaperästä on löydettävissä uutta hyödynnettävää. BIO-OSAKE -hankkeessa kartoitamme erilaisia pellon ja maaperän raaka-aineita sekä niiden jatkojalostukseen soveltuvia laitteita. Perjantaina 14.4.2023 järjestettävässä työpajassa ovat esittelyvuorossa mm. öljynpuristin, vesihöyrytislain ja optinen lajittelija.   Kutsu Bio-Osake -hankkeen työpajaan Jokioisille …

FutureCrops2 -hankkeen webinaari 30.3.2023: Erikoiskasvien aktiivisuus maan alla

Viljelykasvien juuriston rakenteesta sekä merkityksestä peltomaahan kaivataan tietoa, sillä juuret ovat keskeisiä veden ja ravinteiden saannille ja sitä kautta maanpäällisen sadon tuottamiseen. Juuret ovat myös osa kasvien mukana peltoon jäävää hiilisyötettä.  Luonnonvarakeskuksen vetämissä hankkeissa selvitetään erikoiskasvien viljelykiertoja ja mm. sitä, miten maanpäällisen kasvun tavoin myös juurien ominaisuudet eroavat toisistaan. Kartoitamme myös palkokasvien nystyröiden muodostusta ja monipuolisen viljelyn merkitystä oljen hajoamiseen. Uusia juuritutkimusmenetelmiä edistetään FutureCrops 2.0 lisäksi myös RhizoPhos – tutkimuksessa. …

Erikoiskasvien jatkojalostusta – BIO-OSAKE -hankkeen työpaja 15.12.2022

Kasvinviljelyssä syntyy laaja kirjo erilaisia raaka-aineita, joista on mahdollista jatkojalostaa hyötyaineita kuten kasvivärejä. Lisäksi maaperästä on löydettävissä uutta hyödynnettävää. Näistä voi syntyä myös uutta yritystoimintaa maaseudulle. BioOsake-hankkeessa olemme hankkineet jatkojalostukseen soveltuvia laitteita, jotka ovat nyt osa Luonnonvarakeskuksen (Luke) Biopajaa. Laitteiden soveltuvuutta eri materiaaleille testataan jatkossa. Torstaina 15.12.2022 on esittelyvuorossa kuumavesiuuttolaite.   Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan uuttotaitteen toimintaan ja keskustelemaan värikasvien ja muidenkin raaka-aineiden jatkojalostusmahdollisuuksista glögitarjoilun merkeissä. Aika:             15.12.2022 klo 13–15 …

Peltoviljelyn monipuolistaminen on ilmastotyötä – Tervetuloa tutkimuspäivään 18.8.2022 Jokioisille

Tutkimuksella on annettavaa kasvintuotannon ilmastokestävyyteen. Kasvilajien runsastuminen ja ymmärrys niiden ominaisuuksista avaa erilaisia mahdollisuuksia. Yksi selvitettävistä menetelmistä on oikeanlaiseen kasvikumppanuuteen perustuva sekaviljely, jossa pyritään vähentämän tuotantopanosten kuten typen tarvetta. Kasvien ja mikrobien vuorovaikutusta hyödyntämällä voidaan lisäksi parantaa muiden ravinteiden saantia.   Ilmastoa tukeva vihreä siirtymä edellyttää myös uusia teknologioita. Droonit auttavat vierasviljojen havaitsemisessa puhdasviljelyksillä. Kaksivaiheinen korjuu helpottaa puolestaan myöhään tuleentuvien kasvien tuotantoa. Niin ikään raaka-aineiden jatkojalostusta tulee tarkastella uudesta vinkkelistä. …

Kerro viljelykiertokokemuksista – erityisesti erikoiskasveja sisältävistä

FutureCrops2.0 hankkeessa viljelykiertoasiaa selvitetään eri tavoin. ProAgria Keskusten Liiton laatimassa kyselyssä kartoitetaan viljelijöiden omakohtaisia kokemuksia erityisesti sellaisista viljelykierroista, joissa on mukana myös ruoaksi viljeltävä erikoiskasvi. Sen lisäksi Luke:n kenttäkokeissa tuotetaan tietoa sekaviljelyn esikasvivaikutuksista viljoille. Viljelykiertojen toteuttaminen on yksi peltoviljelyä monipuolistavista keinoista. Kasvilajivalikoiman runsastuminen myös mahdollistaa entistä monipuolisempien kiertojen kokeilemisen. Viljelykasvit ja niiden peltoon jättämät ravinteet ja kasvintähteet vaikuttavat eri tavoin seuraavaan kasviin. Haasteena onkin löytää sellaisia viljelykiertomalleja, joista myös viljelijälle …

Luonnonkuminasta kaivataan havaintoja ja siemeniä

KuminaGeeni -hanke kuuluttaa havaintoja luonnonkuminasta ja pyytää yleisöä lähettämään siemennäytteitä Kuulutamme luonnonkuminan havaintoja ja siemeniä eri puolilta Suomea. Tällä hetkellä kantoja on tutkimuksissa noin 15, mutta toivomme niitä lisää. Pientareiden tarkkailu kannattaakin aloittaa nyt kesäkuussa, kun kuminat kukkivat hennon vaalein sävyin. Samalla voi kätevästi merkata alueen, jotta ruskeiksi tuleentuvat siemenet on helpompi havaita heinä-elokuussa.   Luonnonkuminahavainnot ja siemenlähetykset. Tee näin: 1.Tutustu kasvikuulutukseen, jossa etsimme havaintoja ja siemeniä luonnonvaraisesta kuminasta. Siellä …

Lähetä palkokasvien kukintavaiheessa juurinystyröistä kuva

Tuotantopanosten kallistuessa on tärkeää varmistaa, että palkokasvien juuressa elävien bakteerien kyky sitoa ilmakehän typpeä on mahdollisimman hyvä. FutureCrops 2.0 hankkeessa kannustammekin viljelijöitä seuraamaan palkokasvien juurten ja erityisesti juurinystyröiden kehittymistä. Toivomme digikuvia, jotka on otettu kasvien kukintavaiheessa. Ohjeet juurien kaivuuseen, juurinystyröiden kuvaamiseen ja kuvien lähettämiseen löydät sivupalkista. FutureCrops 2.0 -hanke tutkii kasvukaudella 2022 kuuden eri syötävän palkokasvin kasvua ja sadontuottoa: Herne (Pisum sativum) Härkäpapu (Vicia faba) Makealupiini (Lupinus angustifolius) Soija (Glycine …

Webinaari luonnonkuminasta ja sen hyödyntämisestä 28.6.2022.

Ilmoittaudu webinaariin viimeistään maanantaina 27.6 klo 12 oheisesta linkistä Luonnonvarakeskuksen (Luke) KuminaGeeni -hanke järjestää webinaarin, jossa kerrotaan luonnonkuminan esiintymisen laajuudesta sekä siitä, miten luonnossa esiintyvät kuminat eroavat toisistaan kasvutavan ja kemiallisen koostumuksen suhteen. Lisäksi luvassa on vinkkejä kuminan käytöstä ruuan valmistuksessa. Hankkeen tavoitteena on selvittää, esiintyykö luonnonvaraisissa kuminoissa ominaisuuksia, joita voisi hyödyntää kuminan lajikejalostuksessa.   Myös sinä voit osallistua hankkeeseen! Toivomme luonnonkuminan siemeniä eri puolilta Suomea. Pientareiden tarkkailu kannattaa kuitenkin …