Ilmoittaudu webinaariin viimeistään maanantaina 27.6 klo 12 oheisesta linkistä

Luonnonvarakeskuksen (Luke) KuminaGeeni -hanke järjestää webinaarin, jossa kerrotaan luonnonkuminan esiintymisen laajuudesta sekä siitä, miten luonnossa esiintyvät kuminat eroavat toisistaan kasvutavan ja kemiallisen koostumuksen suhteen. Lisäksi luvassa on vinkkejä kuminan käytöstä ruuan valmistuksessa. Hankkeen tavoitteena on selvittää, esiintyykö luonnonvaraisissa kuminoissa ominaisuuksia, joita voisi hyödyntää kuminan lajikejalostuksessa.

 

Myös sinä voit osallistua hankkeeseen!

Toivomme luonnonkuminan siemeniä eri puolilta Suomea. Pientareiden tarkkailu kannattaa kuitenkin aloittaa nyt, kun kuminat kukkivat hennon vaalein sävyin. Samalla voi kätevästi merkata alueen, jotta ruskeiksi tuleentuvat siemenet on helpompi havaita heinä-elokuussa.

Luonnonkuminahavainnot ja siemenlähetykset. Tee näin:

1.Tutustu kasvikuulutukseen, jossa etsimme havaintoja ja siemeniä luonnonvaraisesta kuminasta

Luonnonvaraisen kuminan kasvikuulutus

2.Ilmoita yhteystietosi ja havaintosi Luken kasvipolkuun. Voit tehdä sen jo etukäteen.

https://kasvinpolku.luke.fi/kasvinpolku/  

Kasvipolusta saat numeron, joka tulee liittää siemenlähetykseen.

3. Merkkaa havaintoalue, jotta tuleentuvat siemenet ovat helpommin tunnistettavissa. Tuleentuessaan, heinä- elokuussa, siemenet muuttuvat tumman ruskeiksi ja koviksi. Luonnonkuminan siemenet ovat yleensä helposti varisevia, joten löydöstä kannattaa tarkkailla välillä. Kerää 100-200 siementä tai enemmänkin, riippuen kasvilöydöksen laajuudesta. Jätä kuitenkin osa siemenistä kasviin. Jos siement tuntuvat kosteilta, pidä huoneenlämmössä muutama päivä ennen lähettämistä.

4.Siementen lähettäminen: Kasvipolusta saat numeron, joka sinun tulee liittää siemenlähetykseen. Silloin taustatietoja ei tarvitse kertoa uudestaan.

Lähetä siemenet kirjekuoressa osoitteeseen: Ville Toivonen, Tietotie 4, 31600 Jokioinen (ville.toivonen@luke.fi). Muista laittaa kasvipolusta saamasi numero mukaan niin osaamme yhdistää antamasi tiedot oikeisiin siemeniin.

Onko sinulla kuminaan liittyvä resepti, jonka haluat jakaa muille?  

Kumina on myös mainio mauste ja haluaisimmekin tietää, miten sinä käytät sitä.

Voit lähettää reseptit osoitteeseen Marjo.Keskitalo@luke.fi. Toivomme reseptejä elokuun 2022 loppuun mennessä.

Niistä ja muistakin kuminan käyttömuodoista teemme vihkosen yhdessä Maa- ja kotitalousnaisten kanssa.