Kotimaisista erikoiskasveista saatavaa kasvivalkuaista käytetään yhä enemmän useammissa elintarvikkeissa. Myös valkuaisrehujen kotimaisuusastetta on varaa nostaa. Kasvivärien tuottaminen avaa puolestaan uudenlaisen liiketoiminnan mahdollisuuksia. Mutta miten raaka-aineita tuotetaan, kun kasvuolot käyvät yhä vaihtelevimmiksi ja kasvustoja kiusaavat tuholaiset samalla, kun torjunta-aineiden käyttöä tulisi vähentää?

Luonnonvarakeskuksen Erikoiskasvipäivässä 20.8.2020 esiteltiin eri tutkimushankkeiden kenttäkoketa, joissa tutkitaan palkokasvien kylvötiheyttä, kasvinsuojelua, ymppäämisen tarvetta sekä eri lajikkeita. ”Sekaviljelykokeissa tutkimme, miten kasvien ominaispiirteitä hyödyntämällä voidaan lisätä satovarmuutta ja vähentää kemiallisten tuotantopanosten tarvetta”, kertoo erikoistutkija Marjo Keskitalo.

Kasvivalinnoilla voidaan vaikuttaa myös pölyttäjien esiintymiseen. Kokeissa on mukana maustekasvien (kumina, korianteri) lisäksi palkokasveja (herne, härkäpapu, makealupiini ja soija), viljoja (hirssi, kaura), valeviljoja (kvinoa, tattari), värikasveja (kultapiisku, pietaryrtti, värimorsinko) sekä öljykasveja (camelina, öljyhamppu, rypsi).

Ohjelma:

Tervetuloa ja päivän ohjelman tarkempi esittely, Marjo Keskitalo, Luke

  • Klo 10.00 Samasta pellosta valkuaista ja väriä sekaviljelyllä, Marjo Keskitalo, BioColour-hankkeen kenttäkoe Elonkierrossa Luke
  • Klo 10.45 Hernettä ja härkäpapua yksin ja yhdessä, Heikki Jalli, Hukka-hankkeen demot Ojaisten lohkolla, Luke
  • Klo 11.30 Pölyttäjiä on, onnistuuko pölytys?, Sakari Raiskio, Luke
  • Klo 12.15 Uutta korjuuteknologiassa, taipuvapohjainen leikkuupöytä ja nivelöidyt laonnostimet, Matts Nysand, Luke
  • Klo 13.00 Keittolounas Elonkierron Makasiinissa
  • Klo 14.00 Siirtyminen Humppilantien varren koekentälle (lähellä Jokioisten Museorautatietä)
  • Klo 14.15 Vallattomat sekaviljelymenetelmät palko-, valeviljojen ja öljykasvien tuotantoon,  Marjo Keskitalo, Diveraction-hanke

Päivän järjestivät Luonnonvarakeskuksen FutureCrops -hanke yhdessä BioColour STN, Diveraction, Hukka, ScenoProt  ja Jokioisten Maa- ja Kotitalousseura kanssa.

Kuva: Sanna Maula
Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo. Kuva: Sanna Maula
Kuva: Sanna Maula