Oletko koskaan miettinyt, mitä Suomessa viljellään ja minkälaisia alueellisia eroja esiintyy? Osassa maata pelto vihertää pitkään, joillain pelloilla näkyy kukkivia kasveja. Mitä raaka-aineita erikoiskasveista saadaan ja miten elinkeinot voivat paremmin hyödyntää alueellisia eroja?

Luonnonvarakeskuksen (Luke) FutureCrops -hanke haastaa kesäkiertueellaan suomalaiset havaitsemaan yhä monipuolistuvan raaka-ainetuotantomme.  Tavoitteena on tuoda esille alueellisia eroja ja lisätä ihmisten tietämystä erikoiskasveista.  ”Moni tietää, missä Keski-Euroopan viinialueet sijaitsevat, mutta moniko tietää missä Suomessa kukkivat komeimmat tattaripellot tai missä tuuli levittelee vienoa kuminan tuoksua, puhumattakaan ruskansävyttämistä kvinoa-ahteista. Uutta on, että pellon raaka-ainetarjonta monipuolistuu, ja se on meille mahdollisuus”, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo.

Erikoiskasvi-kiertueella nostetaan esille alueen erikoiskasveja sekä mietitään alan tulevaisuutta ja mahdollisuuksia. Luvassa on innokasta tiedonvaihtoa, harvinaisempien viljelykasvien esittelyjä ja aiheeseen sopivia maistatuksia.

Erikoiskasveista uusia mahdollisuuksia

Suomen pelloilla viljellään lukuisia erikoiskasveja – vaihtoehtoja, jotka ovat vähemmän tunnettuja tai joiden viljelypinta-ala on toistaiseksi suhteellisen pieni. Erikoisraaka-aineita ei tarvitse tuoda aina ulkomailta, sillä edellytyksiä niiden tuotantoon on myös Suomessa. Erikoiskasvit eroavat yleisesti viljellyistä kasveista, ja peltomaisema saa eri sävyjä ja seuralaiseliöiden määrä runsastuu, kun pellon viljelykasvilajisto monipuolistuu.

Uusien raaka-aineiden jalostuksessa on tehtävää, mikä lisää yritystoimen mahdollisuuksia.  Monet kuluttajaryhmät etsivät yksilöllisiä raaka-aineita ja tuotteita. ”Erikoiskasvit monipuolistavat raaka-ainetarjontaa, ja niiden saaminen ruokapöytään uudistaa ruokakulttuuriamme”, pohtii toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt, Maa- ja kotitalousnaisista.

Kiertueaikataulu

6.7. Västankvarn, Uusimaa

4.8.  Koski Tl, Varsinais-Suomi: pellava-tilaisuus Elixi Oilin kanssa

11.8. Mänttä-Vilppula, Pirkanmaa: yhteistyössä Pohjois-Pirkanmaan tattariosuuskunnan kanssa

17.8. Jokioinen, Kanta-Häme: erikoiskasvipäivä

24.8. Marttila, Varsinais-Suomi: öljyhamppu-tilaisuus Hamppufarmin kanssa

Elokuun lopulla Närpiö, Pohjanmaa: yhteistyössä Caraway Finland Oy:n kanssa

6.9. Lieto, Varsinais-Suomi: kvinoa-tilaisuus Rainingon luomutilan kanssa

Erikoiskasvi-kiertueen järjestää Luonnonvarakeskuksen koordinoima hanke FutureCrops – Uusia kasvilajeja tuotantoon, tietoa ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi. Hankekumppaneita ovat Ammattiopisto Livia, Kulttuuriyhdistys Kuvio, Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry, sekä Suomen maatalousmuseo Sarka.