Luke tutkii ruokahävikin seurantaa ja hallintaa ravitsemispalveluissa

Hävikinhallintaa ravitsemispalveluille (ROMANCE) -hankkeessa (2023-2024) tutkittiin, millaisella seurantamenetelmällä hävikin määrää ja tyyppejä pystytään parhaiten arvioimaan niin organisaatio- kuin koko Suomen tasolla. Hankkeessa kehitimme ruokahävikin hallintamenetelmiä yksityisten ja julkisten ravitsemispalveluiden tarpeisiin.

Hankkeen tavoitteena oli etsiä ratkaisuja kustannus- ja resurssitehokkaisiin hävikinhallintakäytäntöihin, henkilökunnan motivointiin sekä hävikin ennaltaehkäisyä tukevaan toimintakulttuuriin. Kokeilimme uusia hävikin vähentämiskeinoja ja teknisiä sovelluksia pilottiravintoissa. Hankkeessa koottiin yhteen ja viestittiin hävikin minimoinnin parhaista käytännöistä ruokapalveluiden toimijoille ja muille sidosryhmille.

Hankkeessa etsittiin kaikenlaisia ruokahävikin vähentämistyöstä kiinnostuneita ravintoloita, jotka osallistuivat hävikin mittaus- tai vähentämispilottiin syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana. Toimipisteen ei tarvinnut olla ennalta hävikin minimoinnin mestari – riittää, että tahtoa kehitystyöhön, mittaamiseen ja kokeiluihin on. Mukaan ilmoittauduttiin täyttämällä ilmoittautumislomake.

Hankkeen tuloksia on koottu alle:

Romance-hankkeen aikana saatuja oppeja, käytänteitä ja tuloksia hyödynnetään jatkossa Luken ruokahävikki- ja elintarvikejätetutkimuksen työssä. Hankeessa kerätty tietotaito jää myös palvelemaan laajasti ravitsemispalveluiden yritysten, yhteisöjen, ja muiden hankkeiden hävikkitalkoita.

Lisätietoja:
Erikoistutkija Kirsi Silvennoinen, etunimi.sukunimi@luke.fi
Tutkija Marita Kettunen, etunimi.sukunimi@luke.fi
Soveltavan tilastotieteen erityisasiantuntija Joel Kostensalo, etunimi.sukunimi@luke.fi
Tutkija Vesa Lampi, etunimi.sukunimi@luke.fi

 

Hankkeen virallinen nimi: Robust Food Waste Management Method for Food Services (ROMANCE)
Projektin rahoittaja: EU SMP Project Grants, European Health and Digital Executive Agency