Tältä sivulta voit ladata tietokoneellesi ja tulostaa Hävikinhallintaa ravitsemispalveluille -hankeen viestintä- ja koulutusmateriaaleja oman organisaatiosi käyttöön.
Materiaalit henkilökunnalle
Lajitteluohjeet hävikkikirjanpitoa varten henkilökunnalle
Luonnonvarakeskus on laatinut ohjeet ravitsemispalveluille, jotka tekevät hävikkikirjanpitoa Luken suosittelemalla tavalla eli kirjaavat hävikkiseurannassa erikseen tarjoilu-, valmistus- ja varastohävikin sekä lautastähteen.
Ohjeet voi printata esimerkiksi keittiön seinälle jätelajittelupisteen viereen. Ne toimivat muistutuksena henkilökunnalle, mitä kaikkea pitikään punnita ja merkitä erikseen hävikkikirjanpitoa varten. Ohjeet ovat hyödyllisiä myös Luken kahden viikon maksuttomaan hävikkimittausjaksoon osallistuville.
Ravintoloissa syntyvän eloperäisen jätteen seuranta tarkemmalla tasolla kuin vain biojätteen kokonaismäärää punnitsemalla ja seuraamalla on tarpeellista, sillä näin saadaan johtamisen tueksi tietoa siitä, missä valmistuksen ja tarjoilun vaiheessa resursseja päätyy hukkaan ja kuinka arvokkaita raaka-aineita hukataan.
Lataa klikkaamalla: Luke annosravintolan elintarvikejätteen lajitteluohje
Lataa klikkaamalla: Luke buffetravintolan ja kahvilan elintarvikejätteen lajitteluohje
Lataa klikkaamalla: Luke buffet restaurant and cafe food waste sorting info (In English)
Lataa klikkaamalla: Julkisten ruokapalvelujen elintarvikejätteen lajitteluohje
Julisteet- ja tarrat henkilökunnalle
Romance-tarra_muistithan_punnita_hävikin
Materiaalit asiakkaille
Romance-tarra_täällä_vähennetään_ruokahävikkiä
Romance-tarra_täällä_mitataan_ja_vähennetään
Romance-tarra_otathan_vain_sen_minkä_syöt
Materiaalit on tuotettu osana Hävikinhallintaa ravitsemispalveluille (ROMANCE) -hanketta.