Monia puunkorjuuyrityksiä piinaa heikko kannattavuus, työvoiman saatavuuden ongelmat tai vajavainen liiketoimintaosaaminen. Keinoja niiden taklaamiseksi löytyy – näitä esiteltiin FOBIA-projektin Metsäkoneyrittäjyys 2020 -seminaarissa, joka järjestettiin 5. helmikuuta Vuokatissa. Seminaaritallenteisiin ja -materiaaleihin pääset käsiksi artikkelin lopussa olevista linkeistä.

Suuret korjuumäärät eivät takaa leveämpää leipää

Vuosi 2018 oli puunkorjuun ennätysvuosi Suomessa. Monessa puunkorjuuyrityksessä tehtiin töitä kelloon katsomatta, mutta viivan alle ei silti jäänyt juuri sen enempää kuin kehnompanakaan vuonna, kertoi Timo Makkonen Koneyrittäjien liitosta tilannekatsauksessaan. Valtavaan riemuun ei ole aihetta myöskään länsinaapurissa – ruotsalaisten yritysten kannattavuus ei keskimäärin ole sen parempi kuin suomalaisten. Lisäksi kovat tuholaiskesät ja metsäpalot ovat kurittaneet Ruotsin yrityksiä parina viime vuonna.

Miten yrittäjä voi vaikuttaa tilanteeseen?

Yrittäjä ei voi vaikuttaa talouden suhdanteisiin ja asiakkaiden puuntarpeeseen, mutta onneksi jotakin on tehtävissä. Tiedolla johtaminen on mitä suurimmissa määrin tätä päivää, muistuttivat metsäkoneyrittäjä Asko Piirainen ja Tietohippu Oy:n Timo Komulainen. Komulainen vertasi osuvasti pelkkien kirjanpidon raporttien tarkastelua autolla ajamiseen vain peräpeiliin katsoen. Dataa kannattaa seurata tiiviisti, panostaa henkilöstöjohtamiseen ja kehittää liiketoimintaosaamistaan – nämä tekijät jokainen yrittäjä voi laittaa kuntoon.

Sijainti hankala, aikaa vähän – onnistuuko kuntoonlaitto?

Luonnonvarakeskuksen koordinoiman ja EU:n Pohjoinen periferia ja arktinen –ohjelman rahoittaman FOBIA-hankkeen kantavana ajatuksena on ollut rakentaa väylä ajasta ja paikasta riippumattoman osaamisen kehittämiseen. Kun fyysistä läsnäoloa vaativat koulutukset ovat jopa satojen kilometrien päässä työmaista eikä aikaa ole, koulutukseen lähteminen voi olla korkean kynnyksen takana. Työtehoseura, yksi hankkeen toteuttajista, on kehittänyt virtuaalisen oppimisympäristön, BOOST Siten , jota nyt testataan. Tavoitteena on sopivien oppimiskokonaisuuksien helppo haltuunotto kotikoneelta käsin. Kehitystyö on vielä kesken, mutta käyttäjä pääsee jo vilkaisemaan, mitä on tarjolla esimerkiksi johtajuuskoulutusmoduulissa.

Sami Lamminen Riveriasta esitteli toisen tavan kohentaa korjuuyrityksen kilpailukykyä  – metsäkoneenkuljettajille suunnatun koulutuspaketin, joka tarjoaa kuljettajalle mahdollisuuden kehittää työskentelytapojaan. Auditoijat tulevat ensin metsään seuraamaan työntekoa ja antavat räätälöidyn palautteen sekä kehitysehdotukset juuri kyseisen kuljettajan työhön. Myöhemmin annetaan vielä työmallikoulutusta ja seurataan, miten uusia asioita on omaksuttu. Ehkä vielä työskentelyn tehostamista tärkeämpi tavoite on edesauttaa kuljettajan työssä jaksamista karsimalla pois turhaa tekemistä. Katso kokemuksia auditoinnista tästä.

Kiinnostuitko? Tutustu päivän kaikkiin materiaaleihin ja seminaaritallenteeseen täältä. Hankkeesta voit lukea tarkemmin osoitteessa www.luke.fi/fobia.