Vinkit vararuokakäytöntöihin

  • Vararuoalla tarkoitetaan ruokalajia, joka on ennalta varattu ja suunniteltu tuotavaksi tarjolle, jos ruokalistalla mainitun ruoan mitoitus osoittautuu liian pieneksi ja ruoka uhkaa loppua.
  • Hyvä vararuoka on hyvin säilyvä, nopeasti valmistettava tai vain lämmitystä vaativa ruoka, jossa on mahdollisimman vähän allergisoivia aineita, jotta se sopii tarjottavaksi mahdollisimman monelle ruokailijalle.
  • Vararuoaksi on hyvä varata jokin erityisen maistuva ruoka, jolloin ruoan vaihtuminen on ruokailijoille enemmin myönteinen yllätys kuin mielipahan aiheuttaja.
  • Huolehdi varaston kierrosta myös vararuoan osalta. Vararuoaksi nostetaan jokin ruokalistalla jo muutenkin tarjottava ruoka. Tuli vararuoalle tarvetta tai ei, sitä tarjotaan aika-ajoin, jotta vararuoasta ei aiheudu hävikkiä.
  • Vararuoan voi tuoda tarjolle jo loppumassa olevan ruoan rinnalle, jolloin viimeisille ruokailijoille on useampi eri vaihtoehto. Tällöin asiakkaalle tilanne näyttäytyy vaihtoehtojen lisääntymisenä.
  • Vararuokaa ei tarvitse nimittää ruokailujoille vararuoaksi.

Vinkit on koottu hävikkimentoriohjelman kokeiluryhmien keskusteluista. Ohjelma kehitettiin osana Hävikinhallintaa ravitsemispalveluille (ROMANCE) -hanketta.