Vinkit vararuokakäytöntöihin
Vararuoalla tarkoitetaan ruokalajia, joka on ennalta varattu ja suunniteltu tuotavaksi tarjolle, jos ruokalistalla mainitun ruoan mitoitus osoittautuu liian pieneksi ja ruoka uhkaa loppua. Vararuokakäytännön avulla voivaan ehkäistä ruoan ylivalmistusta.
- Hyvä vararuoka on hyvin säilyvä, nopeasti valmistettava tai vain lämmitystä vaativa ruoka, jossa on mahdollisimman vähän allergisoivia aineita, jotta se sopii tarjottavaksi mahdollisimman monelle ruokailijalle.
- Vararuoaksi on hyvä varata jokin erityisen maistuva ruoka, jolloin ruoan vaihtuminen on ruokailijoille enemmin myönteinen yllätys kuin mielipahan aiheuttaja.
- Huolehdi varaston kierrosta myös vararuoan osalta. Vararuoaksi on hyvä nostaa jokin ruokalistalla jo muutenkin tarjottava ruoka. Tuli vararuoalle tarvetta tai ei, sitä tarjotaan aika-ajoin, jotta vararuoasta ei aiheudu hävikkiä.
- Vararuoan voi tuoda tarjolle jo loppumassa olevan ruoan rinnalle, jolloin viimeisille ruokailijoille on useampi eri vaihtoehto. Tällöin asiakkaalle tilanne näyttäytyy vaihtoehtojen lisääntymisenä.
- Vararuokaa ei tarvitse nimittää ruokailujoille vararuoaksi.
Vinkit on koottu hävikkimentoriohjelman kokeiluryhmien keskusteluista. Ohjelma kehitettiin osana Hävikinhallintaa ravitsemispalveluille (ROMANCE) -hanketta.