Pohjois-Pohjanmaalla käynnistyi kolmivuotinen Älykäs ruokahävikki haltuun -hanke syksyllä 2024. Hankkeen tavoitteena on pienentää maakunnan ruokahävikkiä oppilaitosten ravitsemispalveluissa ja horeca-alalla, sekä kehittää ammattioppilaitosten kanssa ruokapalvelualan opetussuunnitelmia. Hankkeen tuloksena mm. päivitetään opintoihin vastuullisempia keittiötyötapoja, opiskellaan hävikin mittaamista ravitsemispalveluissa ja opiskelijan työjaksolla, sekä ennakoidaan hävikkiä ja rakennetaan yhteisvastuuta elintarvikejätteen syntymisen syistä. Ruokapalveluammattilaisia kouluttamalla jatkuvasti tiukentuviin kestävyysvaatimuksiin viedään vastuullista ammattiosaamista ruokapalveluiden käytäntöön. Hanke tukee Pohjois-Pohjanmaan horeca-alan pk-yrityksiä ruokahävikin vähentämiseksi mm. työpajoissa ja seminaareissa, ja teemasta viestimällä. Lisäksi pyritään kasvattamaan opiskelijoiden, opetushenkilöstön ja yksityisen henkilökunnan ymmärrystä ruokahävikin vaikutuksesta oman toiminnan talouteen ja ympäristövaikutuksiin.

Luke kaksi tutkijaa koostavat alueellisen alkukartoituksen toimintaympäristöstä, sekä järjestävät ruokahävikin mittausjaksoja tulosanalyyseineen ammattioppilaitoksille ja pk-yrityksille. Mittauksissa käytetään Luken kehittämää, helppokäyttöistä Lukeloki-verkkosovellusta. Tähtäimessä on kehittää alueelle sopiva malli ruokahävikin seurannalle, varsinkin toisen asteen oppilaitosympäristössä. Myöhemmin Luke osallistuu alueen ruokahävikkiä aiheuttavien toimijoiden kanssa ruoan kiertotalousratkaisujen kehittämiseen: etsitään keinoja ja tehokkaampia malleja syömäkelpoisen ruoan uudelleenjakamiseen (varsinkin ruoka-aputoimijoille), tai oman toiminnan sivuvirtojen parempaan hyödyntämiseen.

Hankkeen koordinaattorina on OSAO, Pohjois-Pohjanmaalla toimiva koulutuskuntayhtymä. OSAO, alueen toinen ammatillisia palveluopintoja tarjoava OPAO ja Luken ovat hankkeen työpaketeissa toimijat. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle ESR+ -rahoituksen.