Erikoiskasvien kesäkiertue – tervetuloa keskustelemaan tulevaisuuden kasvivalinnoista

Oletko koskaan miettinyt, mitä Suomessa viljellään ja minkälaisia alueellisia eroja esiintyy? Osassa maata pelto vihertää pitkään, joillain pelloilla näkyy kukkivia kasveja. Mitä raaka-aineita erikoiskasveista saadaan ja miten elinkeinot voivat paremmin hyödyntää alueellisia eroja? Luonnonvarakeskuksen (Luke) FutureCrops -hanke haastaa kesäkiertueellaan suomalaiset havaitsemaan yhä monipuolistuvan raaka-ainetuotantomme.  Tavoitteena on tuoda esille alueellisia eroja ja lisätä ihmisten tietämystä erikoiskasveista.  ”Moni tietää, missä Keski-Euroopan viinialueet sijaitsevat, mutta moniko tietää missä Suomessa kukkivat komeimmat tattaripellot tai …

Erikoiskasveista valmistetut ruoat kuluttajatestissä

Lounaaksi härkäpapukeittoa ja hamppunäkkäriä härkäpapulevitteellä? Jälkiruoaksi kvinoarahkaa? Kotimaisista erikoiskasveista on mahdollista valmistaa mitä monipuolisimpia ateriakokonaisuuksia. Kysyimme Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa kuluttajilta, mitä mieltä he ovat näistä, ei ehkä niin tutuista raaka-aineista valmistetuista antimista ja millaisia mielikuvia heillä ylipäätään on erikoiskasveihin liittyen. Kattilat kilisivät ja puhe kävi vilkkaana, kun Maa- ja Kotitalousnaiset valmistivat kuin tv-kokit konsanaan kokonaisen aterian erikoiskasveista valmistettuja ruokia messuvieraiden maisteltaviksi Kevätmessujen näytöskeittiössä. Maisteltavana oli härkäpapukeittoa, hamppunäkkäriä sekä härkäpapulevitettä ja …

Hamppu-reseptit

Hamppua on Suomessa viljelty tiettävästi jo satoja vuosia, mutta käyttötarkoitus on ollut toinen. Hamppukuitu on lujaa ja pitkää, joten siitä valmistettiin köysiä ja kankaita. Nykyään käyttö ja kasvikin ovat vähän muuttuneet. Hampunsiemeniä voi käyttää hyvin monipuolisesti salaateista leivontaan ja smoothiesta keittoon. Hampaissa kokonaiset siemenet rapisevat ja tuovat mukavaa suutuntumaa. Maku on melko mieto. Öljyä voi käyttää sellaisenaan tai lisätä esimerkiksi kylmien ruokien kastikkeeksi. Hamppuöljyä ei saa kuumentaa, joten paistamiseen se …

Ruokapalsta

Sivun materiaalit tuotettiin FutureCrops (Uusia kasvilajeja tuotantoon, tietoa ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi) hankkeessa, jota tuki Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (2014–2020). Kaipaatko gluteenitonta vaihtoehtoa tai uusia ideoita ruuanlaittoon? Kokeile rohkeasti uusia kotimaisia viljelykasveja.   Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Suvi Malin kannustaa tutustumaan uusiin, erikoisempiin viljelykasveihin. ”Öljyhamppua, tattaria, kvinoaa ja härkäpapua kasvatetaan jo Suomessa. Kokeile rohkeasti! Niiden maut sopivat hyvin tuttuihin ruokiin, joten kokeilu on helppoa”, Suvi innostaa. ”Näiden kasvien etuna …