Kestävää teknologiaa erikoiskasvituotantoon – PeltoLuksus-hankkeen kuivuridemo-tapahtuma 9.10. Orimattilassa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) syksyllä käynnistynyt PeltoLuksus-hanke edistää kestäviä vaihtoehtoja erikoiskasvituotannossa. Hankkeen tavoitteena on nostaa kolme erikoiskasviarvoketjua, tattari, kumina ja morsinko, kansalliseksi sekä kansainväliseksi osaamiseksi ja yhteistyöksi. Keskeinen keino raaka-aineiden jalostamisessa on yhdistää biologinen ja teknologinen osaaminen. ”Esimerkiksi gluteenittomien raaka-aineiden, biologisesti aktiivisten yhdisteiden ja kasviperäisten väriaineiden tuotantoketjut sekä niihin yhdistetty uudenlainen teknologia mahdollistavat suomalaisen kasvintuotannon imagon ja kannattavuuden rakentamisen täysin uudella tavalla”, hankkeen johtaja, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo. Tilaisuudessa on puheenvuoroja …

Työpaja öljyhampun tuotannosta

Öljyhamppu on nuori viljelykasvi Suomessa toisin kuin kuituhamppu, jota on viljelty jo vuosisatoja, välillä enemmän välillä vähemmän. Sysäyksen öljyhampun viljelylle antoi suomalainen Finola-lajikkeen markkinoille tulo muutama vuosi sitten. Vuonna 2017 öljyhamppua viljeltiin jo yli 500 hehtaarilla. Uutena viljelykasvina öljyhampun viljelyssä on myös haasteita, joihin tulisi saada lisätietoa. Keskeistä on lisätä tietoa satovaihteluiden aiheuttajista, jotta niihin voisi myöhemmin vaikuttaa. Viljelytekniikoista, maalajista ja ravinteiden tarpeista tarvitaan tietoa. Myös sadon laatutekijöistä kaivataan lisää …

Erikoiskasveista valmistetut ruoat kuluttajatestissä

Lounaaksi härkäpapukeittoa ja hamppunäkkäriä härkäpapulevitteellä? Jälkiruoaksi kvinoarahkaa? Kotimaisista erikoiskasveista on mahdollista valmistaa mitä monipuolisimpia ateriakokonaisuuksia. Kysyimme Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa kuluttajilta, mitä mieltä he ovat näistä, ei ehkä niin tutuista raaka-aineista valmistetuista antimista ja millaisia mielikuvia heillä ylipäätään on erikoiskasveihin liittyen. Kattilat kilisivät ja puhe kävi vilkkaana, kun Maa- ja Kotitalousnaiset valmistivat kuin tv-kokit konsanaan kokonaisen aterian erikoiskasveista valmistettuja ruokia messuvieraiden maisteltaviksi Kevätmessujen näytöskeittiössä. Maisteltavana oli härkäpapukeittoa, hamppunäkkäriä sekä härkäpapulevitettä ja …