Luonnonvarakeskuksen (Luke) syksyllä käynnistynyt PeltoLuksus-hanke edistää kestäviä vaihtoehtoja erikoiskasvituotannossa. Hankkeen tavoitteena on nostaa kolme erikoiskasviarvoketjua, tattari, kumina ja morsinko, kansalliseksi sekä kansainväliseksi osaamiseksi ja yhteistyöksi.

Keskeinen keino raaka-aineiden jalostamisessa on yhdistää biologinen ja teknologinen osaaminen.

”Esimerkiksi gluteenittomien raaka-aineiden, biologisesti aktiivisten yhdisteiden ja kasviperäisten väriaineiden tuotantoketjut sekä niihin yhdistetty uudenlainen teknologia mahdollistavat suomalaisen kasvintuotannon imagon ja kannattavuuden rakentamisen täysin uudella tavalla”, hankkeen johtaja, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo.

Tilaisuudessa on puheenvuoroja mm. erikoiskasvien merkityksestä kiertotaloudessa jaaurinkoenergian hyödyntämisestä. Lisäksi tapahtumassa esitellään luomu- ja erikoiskasveille kehitetyn, aurinkoenergiaa hyödyntävää automatisoitua ja liikuteltavaa kylmäkuivuria ja kerrotaan sen käyttökokemuksista.

Vuoden 2019 elokuuhun saakka kestävää PeltoLuksus (Crops4Luxury) -hanketta rahoittaa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Aika: ti 9.10. klo 12–14

Paikka: Haaralan luomutila, Haaralantie 50, 16390 Pakaa (Orimattila)

Ilmoittautuminen: pe 5.10. mennessä Marjo Keskitalo, marjo.keskitalo@luke.fi, puh. 029 532 6237. Ilmoitathan myös mahdollisista erityisruokavalioista.

Ohjelma:

  • Tilaisuuden avaus ja PeltoLuksus-hankkeen esittely: Erikoiskasvit kiertotaloudessa ja luksuksen lähteenä, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo
  • Aurinkoenergian hyödyntäminen ja kuivauskokemuksia, Luken tutkija Matts Nysand
  • Viljakas-kuivurin esittely, Viljakas Oy:n markkinointipäällikkö Susanna Hämäläinen
  • Viljelijän kokemuksia kuivurin käytöstä, Haaralan tilan viljelijä Ari Vappula
  • Viljakas-kuivuridemo tattarin kuivauksessa, keskustelua
  • Erikoiskasviteemainen kahvitarjoilu