Tiesitkö tämän ravintoloiden ruokahävikistä?

Suomessa syömäkelpoista ruokaa päätyy ravintoloissa ja ruokapalveluissa hävikkiin noin 60 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä vastaa noin 3000 kuorma-autollista ravintolaruokaa, jonka osoitteena on suiden sijaan jätelaitos. Kaikesta ravintoloissa valmistetusta ruoasta noin 15 prosenttia jää hävikiksi. Ruokahävikin minimointi on siksi olennainen osa ravintoloiden ja ruokapalvelujen vastuullisuustyötä.

 

Kuva 1 Ruokahävikkityyppien jakautuminen eri hävikkityyppeihin ruokapalveluissa

Ravintoloiden hävikistä valtaosa syntyy tarjoiluhävikistä, eli ruokailun päätteeksi ylijääneestä ruoasta. Keittiöammattilaiset tähtäävätkin monin keinoin siihen, että ruokailijoiden vatsat tulevat täyteen mutta ruokailun päätteeksi linjastoon, keittiöön tai tarjoiluvaunuun jää mahdollisimman vähän ylimääräistä ruokaa. Ruokailijana tätä tavoitetta voi tukea olemalla joustava ja suhtautumalla ymmärtävästi tilanteisiin, joissa ruokailuajan loppupuolella esimerkiksi jonkin päivän ruokalajeista on vaihtunut toiseen tai ylimääräisiä linjastoja on jo suljettu.

Lautastähteen syntyyn on asiakkaana itse helpoin vaikuttaa. Ennen ruoan ottamista linjastosta ja omaa vuoroa odotellessa voi olla hyvänä tapana pysähtyä hetkeksi kuuntelemaan kehoa – kuinka nälkäinen olen juuri nyt? –  ja mitoittaa sitten lautaselle otettava ruokamäärä oman nälkätilanteen mukaan. Muista kuitenkin, että jos sinulla on esimerkiksi kasvisten tai jonkin sinulle vieraamman ruoan kanssa opettelemista, on parempi ottaa ja maistella edes pieni annos, kuin jättää hävikin pelossa ruoka kokonaan ottamatta!