Älykäs ruokahävikki haltuun -hanke

Pohjois-Pohjanmaalla käynnistyi kolmivuotinen Älykäs ruokahävikki haltuun -hanke syksyllä 2024. Hankkeen tavoitteena on pienentää maakunnan ruokahävikkiä oppilaitosten ravitsemispalveluissa ja horeca-alalla, sekä kehittää ammattioppilaitosten kanssa ruokapalvelualan opetussuunnitelmia. Hankkeen tuloksena mm. päivitetään opintoihin vastuullisempia keittiötyötapoja, opiskellaan hävikin mittaamista ravitsemispalveluissa ja opiskelijan työjaksolla, sekä ennakoidaan hävikkiä ja rakennetaan yhteisvastuuta elintarvikejätteen syntymisen syistä. Ruokapalveluammattilaisia kouluttamalla jatkuvasti tiukentuviin kestävyysvaatimuksiin viedään vastuullista ammattiosaamista ruokapalveluiden käytäntöön. Hanke tukee Pohjois-Pohjanmaan horeca-alan pk-yrityksiä ruokahävikin vähentämiseksi mm. työpajoissa ja seminaareissa, ja …

Ruokahävikin mittaaminen ravitsemispalveluissa

Miksi hävikin mittaaminen on tärkeää? Mittaaminen tekee hävikistä näkyvää. Kun tiedämme, mistä lähteistä hävikki syntyy, osaamme myös valita tehokkaimmat keinot hävikin vähentämiseen. Ruokahävikin mittaaminen on yksi keskeisimmistä keinoista vaikuttaa hävikin syntyyn ravitsemispalveluissa. Ruokahävikin mittaamisessa olennaista on mitata sekä ruokahävikin että valmistetun ruoan määrä, jotta voidaan arvioida hävikin osuus valmistetusta ruoasta. Kirjanpito voi tuntua ajatuksena aluksi työläältä, mutta se on ainut tapa tehdä dataan perustuvia päätöksiä ruoan valmistusmääristä sekä seurata hävikkimäärien …