Vuosikymmenten jälkeen tattarin viljely on lähtenyt hiljalleen taas kasvuun. Tattarin siemen on erikoinen, vähän kolmion muotoinen. Suomessa tattarin siemen myydään kuorittuna, kun taas esimerkiksi Venäjällä se syödään mustakuorisena. Tämä voimakasarominen tatarkasvi on monille tuttu blineistä.  Tattaria voidaan käyttää myös muussa leivonnassa, mutta gluteenin puuttuessa tulee muistaa, ettei jauhoissa ole sitkoa.

Tattari sisältää paljon kuituja, proteiinia ja B1- ja B2-vitamiineja.

Hedelmä-keikauskakku G

10–12 annosta

7 – 20 (reilu kilo) (kotimaisia)omenia (750 g viipaleita)
0,75 dl fariinisokeria
50 g voita tai margariinia
100 g voita
2       dl sokeria
2       munaa
2,5 dl tattarijauhoa
2       tl leivinjauhetta
3       pientä tai 1 iso omena raastettuna (noin 100 g raastetta)
1 dl kuohukermaa

 

 

Jos käytät kotimaisia omenia, poista siemenkodat ja viipaloi omenat kuorineen. Kuoret tuovat kakkuun mukavan suutuntuman.
Aseta irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperi.
Laita omenaviipaleet vuoan pohjalle. Ripottele väliin fariinisokeria ja voinokareita.
Paista omenoita 15 – 20 min 200 asteessa.
Vaahdota sillä aikaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Lisää vuorotellen varovasti sekoittaen jauho-leivinjauheseosta ja kermaa.
Lisää lopuksi raastettu omena. Kaada taikina lohkojen päälle ja paista uunin keskiosassa n. 40 minuuttia 175 asteessa. Anna kakun jäähtyä haaleaksi ja kumoa.
Tarjoa kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

 

VINKKI! Hyödynnä sesonkikautena muita kotimaisia hedelmiä, esimerkiksi päärynöitä tai luumuja.

HUKKA RUOTUUN!

Paistettavaan leivonnaiseen voi helposti upottaa hieman nahistuneetkin hedelmät (omenat, päärynät, luumut, nektariini, persikat jne.), Hedelmien pieni nahistuminen ei haittaa, sillä täyte mehustuu paistettaessa.

Resepti pdf-muodossa

Tattari-pähkinäkakku

2 dl hasselpähkinää

1 dl fariinisokeria

2,5 dl tattarijauhoa

½ dl mantelijauhoa

1 tl suolaa

1 tl kanelia

1 tl leivinjauhetta

75 g pehmeää voita

2 dl sokeria

1,5 dl maitoa

3 kananmunaa

Sekoita pähkinät ja fariinisokeri tehosekoittimessa lähes jauhomaiseksi. Sekoita muiden kuivien aineiden kanssa keskenään.

Vatkaa toisessa kulhossa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen seoksen joukkoon.

Paista voidellussa kakkuvuoassa 175- asteisessa uunissa noin tunti. Tarjoile ja nauti!

Resepti pdf-muodossa

Tattarikeksit

2 dl tattarihiutaleita

1,25 dl sokeria

0,5 dl vehnäjauhoja tai tattarijauhoja

1 tl leivinjauhetta

50 g voita

1 kananmuna

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu voi sekä kananmuna. Ota taikinasta nokareita leivinpaperin päälle ja paista 175 asteessa n. 7 minuuttia kunnes reunat ovat saaneet kauniin kullanruskean värin. Muista että taikina leviää uunissa n. 3-kertaiseksi.

Resepti pdf-muodossa

Tattari-marjahyve (4-5 annosta)

Tattaricrunchy:
10 g voita tai margariinia
½ dl tummaa sokeria
2 dl tattarihiutaleita
1 tl kanelia

Rahkavaahto:
2 dl kermaa
1 prk (200g) vaniljarahkaa
1 rkl sokeria
n. 3 dl marjoja

Sulata rasva ja tumma sokeri paistinpannulla liedellä. Lisää pannulle hiutaleet ja anna seoksen paahtua miedohkolla lämmöllä koko ajan sekoittaen n. 5 min, mausta kanelilla. Anna jäähtyä.

Valmista vaahto. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi, lisää vaniljarahkaa ja vatkaa vielä kiinteäksi. Mausta seos sokerilla. Sekoita joukkoon marjat. Kokoa jälkiruoka annosmaljoihin ennen tarjoilua vuorotellen marjavaahtoa, tattaricrunchya ja marjavaahtoa, koristeeksi tattaricrunchya ja marjoja.
Tarjoa melko pian, jotta tattaricrunchy pysyy rapeana.

Resepti pdf-muodossa

Hanna tädin kakut (40-50 kpl)

200 g voita tai margariinia
1½ dl kermaa
2 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa (/leivinjauhetta)
4 dl tattarijauhoja
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoa

Sulata rasva melkein sulaksi ja sekoita joukkoon kerma ja sokeri. Lisää taikinaan jauhot ja sooda muutamassa erässä, sekoita tasaiseksi ja anna taikinan kovettua jääkaapissa noin tunti. Ota taikinasta pieniä paloja ja pyöritä ne käsissäsi palloksi pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Resepti pdf-muodossa

Näkkäri

1 ½ dl vettä

1 dl tattari- tai kaurahiutaletta

1 dl härkäpapujauhoa

½  dl tattarijauhoa

1 dl hampun siemeniä

n. ½ tl suolaa

Sekoita kaikki aineet sekaisin kulhossa. Taputtele/levitä lastalla leivinpaperin päälle tasaisesti ja ohuesti. Tulee n. uunipellillinen. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Taittele sopiviksi paloiksi ja nauti!

Resepti pdf-muodossa

Tattari-krepit (gl)

(n. 13-15 kpl isoa kreppiä, riippu paistinpannun halkaisijasta)

Lettutaikina
1 l maitoa
4 kananmunaa
4 – 5 dl tattarijauhoa
ripaus suolaa
paistamiseen voita
Täyte
5 dl tattari suurimoita
4 kpl isoa suolakurkkua
2 prk a 200 g ruohosipulituorejuustoa
5 cm:n pala purjosipulia
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

Vatkaa taikinan munien rakenne rikki ja lisää puolet maidosta. Lisää maito-munaseokseen jauhot + suola ja sekoita voimakkaasti, jottei taikina paakkuunnu. Lisää lopuksi loput maidot. Laita lettutaikina jääkaappiin turpoamaan siksi aikaa, kun täyte valmistuu.
Keitä tattarisuurimoita n. 10-15 minuuttia ja huuhtele ne kylmällä vedellä niiden kypsyttyä. Näin ne jäähtyvät nopeasti. Pilko suolakurkku pieniksi kuutioiksi, samoin purjo hienonnetaan. Sekoita kaikki aineet sekaisin. Tuorejuusto toimii täytteessä sidosaineena, jolloin täyte pysyy hyvin kreppien sisällä.
Ala paistamaan lettuja molemmilta puolin. Kun saat yhden letun valmiiksi levitä täytettä tasaisesti toiseen päähän ja kierrä rullalle. Samalla, kun laitat täytettä, voit paistaa uutta lettua pannulla. Tämä työ menee sarjana. Lado valmiit krepit uunivuokaan. Voit tarjota ne heti tai tehdä valmiiksi esim. seuraavaa päivää varten. Lämmitä uunissa ennen tarjoamista n. 20 minuuttia.

Resepti pdf-muodossa