Uutiset

Tältä sivulta löytyy aihepiiriin liittyviä, vuoden 2019 uutisia. Aiempien vuosien (2017 ja 2018) uutiset ovat luettavissa alla olevista linkeistä.

Uutiset 2018

Uutiset 2017

 

Puupellettien tuotanto ja tuonti ennätyslukemissa. Luken tiedote 28.3.2019
Puupellettejä tuotettiin ja tuotiin vuonna 2018 enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Myös pellettien vienti Suomesta ulkomaille lisääntyi. Lue lisää.

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö ennallaan – metsähakkeen kulutus lisääntyi. Luken tiedote 21.3.2019
Luken ennakkotietojen mukaan lämpö- ja voimalaitoksissa käytettiin kiinteitä puupolttoaineita vuonna 2018 kaikkiaan 20,1 miljoonaa kiintokuutiometriä. Määrä oli lähes sama kuin vuotta aiemmin ja edelleen kaikkien aikojen huipputasoa. Lue lisää.

Hajavesijelppi ratkoo maaseudun jätevesiongelmia. Luken ja Syken tiedote 11.3.2019.
Haja-asutusalueiden jätevesien käsittely voi parantaa lähivesien kuntoa hämmästyttävän nopeasti. Kansainvälisessä VillageWaters-hankkeessa kehitetty verkkotyökalu auttaa kyläyhteisöjä valitsemaan sopivan jätevesien käsittelytavan. Lue lisää.

Metsäsektorin faktat yksissä kansissa – Lukelta uusi metsätilastojulkaisu. Luken Tiedote 1.2.2019.
Uutuuskirjasta löytyvät kätevästi tärkeimmät tiedot koko metsäsektorilta vuonna 2017 alkaen metsävaroista ja päättyen metsätuotteiden ulkomaankauppaan ja kansainvälisiin metsätilastoihin. Julkaisu on saatavissa myös verkosta ilmaiseksi. Lue lisää.

Puhdistamolietteiden peltokäytön riskit pieniä, mutta jatkotutkimuksia tarvitaan. Luken tiedote 30.1.2019.
Haitallisten metallien, orgaanisten haitta-aineiden ja suolistobakteerien siirtyminen juomaveteen tai ravintoon puhdistamolietepohjaisista lannoitevalmisteista arvioitiin vähäiseksi tuoreessa selvityksessä. Lisää tutkimusta tarvitaan mikromuoveista ja antibioottiresistenssistä. Lue lisää.

Lahden seudulla kehitetään uutta biopohjaista metsälannoitetta. Luken, Aalto-yliopiston ja LADEC Oy:n tiedote 23.1.2019
Aalto-yliopisto, Luke ja Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy ovat saaneet EU-rahoituksen uuden biopohjaisen, orgaanisen metsälannoitteen kehittämistyötä varten. Lannoitteen valmistuksessa käytetään muun muassa puutuhkaa ja yhdyskuntaperäistä lietettä sekä selvitetään muita soveltuvia sivuvirtoja, kuten viljapölyä ja betonilietettä. Lue lisää.