Luke tutkii ruokahävikin seurantaa ja hallintaa ravitsemispalveluissa

Hävikinhallintaa ravitsemispalveluille (ROMANCE) -hanke tutkii, millaisella seurantamenetelmällä hävikin määrää ja tyyppejä pystytään parhaiten arvioimaan niin organisaatio- kuin koko Suomen tasolla. Hankkeessa kehitämme ruokahävikin hallintamenetelmiä yksityisten ja julkisten ravitsemispalveluiden tarpeisiin. Hanke käynnistyi 2023 tammikuussa ja jatkuu vuoden 2024 loppuun asti.

Hankkeen tavoitteena on etsiä ratkaisuja kustannus- ja resurssitehokkaisiin hävikinhallintakäytäntöihin, henkilökunnan motivointiin sekä hävikin ennaltaehkäisyä tukevaan toimintakulttuuriin. Kokeilemme uusia hävikin vähentämiskeinoja ja teknisiä sovelluksia pilottiravintoissa. Hankkeen aikana kokoamme yhteen ja viestimme hävikin minimoinnin parhaista käytännöistä alan toimijoille.

Etsimme kevään 2023 aikana mukaan kaikenlaisia hävikin vähentämistyöstä kiinnostuneita ravintoloita.  Osallistua voi joko hävikinmittauspilottiin tai hävikin vähentämispilottiin syksyn 2023 tai kevään 2024 aikana. Toimipisteen ei tarvitse olla ennalta hävikin minimoinnin mestari – riittää, että tahtoa kehitystyöhön, mittaamiseen ja kokeiluihin on. Ilmoittaudu mukaan täyttämällä ilmoittautumislomake.

Viestimme jatkossa hankkeen tuloksista ja kokoamme hankkeessa tuotetut koulutus- ja infomateriaalit Ravintolafoorumi-sivustolle. Maaliskuussa järjestetyn työpajan slidet löydät täältä: Vauhtia ravintoloiden ruokahävikin vähentämiseen-työpajan slidet

 

Lisätietoja:
Erikoistutkija Kirsi Silvennoinen, etunimi.sukunimi@luke.fi
Tutkija Marita Kettunen, etunimi.sukunimi@luke.fi
Soveltavan tilastotieteen erityisasiantuntija Joel Kostensalo, etunimi.sukunimi@luke.fi

 

Hankkeen virallinen nimi: Robust Food Waste Management Method for Food Services (ROMANCE)
Projektin rahoittaja: EU SMP Project Grants, European Health and Digital Executive Agency