Erikoiskasveista valmistetut ruoat kuluttajatestissä

Lounaaksi härkäpapukeittoa ja hamppunäkkäriä härkäpapulevitteellä? Jälkiruoaksi kvinoarahkaa? Kotimaisista erikoiskasveista on mahdollista valmistaa mitä monipuolisimpia ateriakokonaisuuksia. Kysyimme Kevätmessuilla Helsingin Messukeskuksessa kuluttajilta, mitä mieltä he ovat näistä, ei ehkä niin tutuista raaka-aineista valmistetuista antimista ja millaisia mielikuvia heillä ylipäätään on erikoiskasveihin liittyen. Kattilat kilisivät ja puhe kävi vilkkaana, kun Maa- ja Kotitalousnaiset valmistivat kuin tv-kokit konsanaan kokonaisen aterian erikoiskasveista valmistettuja ruokia messuvieraiden maisteltaviksi Kevätmessujen näytöskeittiössä. Maisteltavana oli härkäpapukeittoa, hamppunäkkäriä sekä härkäpapulevitettä ja …

Härkäpapu-reseptit

Härkäpapu on ikivanha viljelykasvi myös Suomessa. Nykyisin sitä viljellään pääasiassa eläinten rehukasviksi, mutta se on tehnyt jo paluun ruokapöytäänkin. Härkäpapua löytyy niin valmisruuista kuin erilaisina rouheina ja -jauhoina. Moni on tutustunut myös kylmätiskistä löytyvään Härkikseen. Peltohärkäpapu ja tarhahärkäpapu eroavat toisistaan. Tarhahärkäpapu kuoritaan palosta pois ja kiehautetaan. Usein vielä yksittäisen pavun kuori poistetaan. Papu on kooltaan melko suuri ja väri usein vihreä. Peltohärkäpapu puolestaan taas kuivataan ja käytetään kuivatun herneen tavoin; …

Hamppu-reseptit

Hamppua on Suomessa viljelty tiettävästi jo satoja vuosia, mutta käyttötarkoitus on ollut toinen. Hamppukuitu on lujaa ja pitkää, joten siitä valmistettiin köysiä ja kankaita. Nykyään käyttö ja kasvikin ovat vähän muuttuneet. Hampunsiemeniä voi käyttää hyvin monipuolisesti salaateista leivontaan ja smoothiesta keittoon. Hampaissa kokonaiset siemenet rapisevat ja tuovat mukavaa suutuntumaa. Maku on melko mieto. Öljyä voi käyttää sellaisenaan tai lisätä esimerkiksi kylmien ruokien kastikkeeksi. Hamppuöljyä ei saa kuumentaa, joten paistamiseen se …