METODER |
AKTÖRER OCH FÖRANKRING |
Färdplan för matsvinn
- Med hjälp av färdplanen identifieras de centrala åtgärderna för minskning av matsvinnet och utarbetas planer för att genomföra dem
|
- Naturresursinstitutet upprätthåller färdplanen
- Aktörerna i branschen åtar sig att uppdatera och utveckla färdplanen
|
Åtagande för materialeffektivitet
- En frivillig verksamhetsmodell som syftar till att minska företagens miljöpåverkan
- Livsmedelsbranschen har som första i Finland ingått ett åtagande för materialeffektivitet 2019–2021 (Livsmedelsindustriförbundet, Finlands Dagligvaruhandel, Finska Förpackningsföreningen) (på finska). Ett centralt mål är också att minska matsvinnet.
- Förslag: Utvidgande av åtagandet för materialeffektivitet till cateringleverantörer och primärproduktion
|
- Motiva, Finlands Dagligvaruhandel, Livsmedelsindustriförbundet
- Aktörer inom livsmedelsindustrin och handeln
- I fortsättningen utskänkningssektorn samt aktörer inom primärproduktionen
|
EU:s delegerade beslut om minskning av livsmedelsavfall
- Beslutet förpliktar medlemsstaterna att övervaka livsmedelsavfall och vidta åtgärder för att begränsa livsmedelsavfallet
- Finland arbetar för målen i förordningen genom projektet Uppföljning av matsvinn inklusive färdplan (2018–2020), som samordnas och genomförs av Naturresursinstitutet, samt projektet för livsmedelsavfall och övervakning av matsvinn (2020–2021). Aktörer (Finlands Dagligvaruhandel, Livsmedelsindustriförbundet, Turism och Restaurangförbundet, inkl. medlemsföretag) och myndigheter (JSM, MM, ANM) inom sektorn.
|
- Naturresursinstitutet utarbetar ett nationellt system för övervakning av matsvinn och fungerar som expertmyndighet för övervakning av matavfall och matsvinn i Finland
- Förutsätter intensivt samarbete med branschaktörer
|
FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling
- Ett av målen i Agenda 2030 är att halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet samt väsentligt minska mängden avfall längs hela livsmedelskedjan, inklusive produktionen
- Målet genomförs via den nationella färdplanen för matsvinn (Naturresursinstitutets projekt Uppföljning av matsvinn inklusive färdplan samt de åtgärder som vidtas utifrån projektet)
|
- Branschaktörerna ska åta sig att minska matsvinnet
- Den nationella färdplanen för minskning av matsvinnet – Naturresursinstitutet upprätthåller
|
Det gällande regeringsprogrammet
- Ett av målen i regeringsprogrammet är att halvera matsvinnet före 2030. För detta ska utarbetas en färdplan. Färdplanen utarbetas av Naturresursinstitutet (färdig före utgången av 2020). Åtgärderna enligt vägkartan genomförs i samarbete med branschaktörerna och förvaltningen
|
- Branschaktörerna ska åta sig att minska matsvinnet
- Naturresursinstitutet upprätthåller den nationella färdplanen för matsvinn
|
Reform av avfallslagen (646/2011)
- Genom reformen fogas till avfallslagen en ny paragraf (118 a §) enligt vilken bokföringsskyldigheten omfattar livsmedelsföretagare som avses i livsmedelslagen.
- De ska föra bok över mängden och hanteringen av det livsmedelsavfall som uppkommer i verksamheten, inklusive en uppskattning av mängden ätbara livsmedel som kasserats som avfall.
|
- Aktörer inom branschen
- Naturresursinstitutet är den expertmyndighet som ansvarar för övervakning av matavfall och matsvinn
|
Serviceavtal
- De kommunala måltidstjänsternas avtal med tjänsteleverantörerna: matsvinnet ska beaktas när avtal ingås och mätning och övervakning av svinnet uppmuntras
|
|
Organiserad mathjälp
- Främja riksomfattande nätverkande och lokalt utvecklingsarbete.
- Lansering av informationsplattformen Ruoka-apu.fi – utveckling av verksamheten fortsätter.
|
|