Lösningarna inom spjutspetsområdet Ett mer hållbart samhälle genom utbildning och information fokuserar på att öka kunskapens och driva sociokulturella förändringar. Målet med att minska matsvinnet är att åstadkomma omfattande kulturella förändringar i samhället genom att förändra människors attityder och öka kunskapen.
Lösningarna är indelade i metoderna nedan. De kompletteras i takt med att arbetet framskrider. Åtgärderna riktas särskilt på undervisningen och de sociala normerna. Undervisningen är avgörande med tanke på hushållens beteende i framtiden. Matsvinn bör integreras i läroplanerna för olika läroämnen, ända från småbarnspedagogiken. Det sociala trycket och godkännandet uppmuntrar till att minska matsvinnet. Till exempel rödmärkta varor har snabbt vunnit godkännande och till och med blivit det föredragna valet i olika inkomstgrupper tack vare matsvinnsdiskussionen och butikernas initiativ och aktiva kommunikation. Sekunda grönsaker (som tomat och gurka) har fått ett bra mottagande och det finns en efterfrågan på dem. På restaurangerna har det blivit vanligare med uppmaningar att inte ta mer mat än man orkar äta upp. För en beteendeförändring behövs ofta mer än bara informationsstyrning, men i kombination med andra åtgärder har den visat sig fungera. Informationsstyrningen har med andra ord också en egen, viktig roll i att minska matsvinnet.
METODER | AKTÖRER OCH FÖRANKRING |
Undervisning
|
|
Sociala normer
|
|
Informationsstyrning
|
|
Materialforum
Inrätta ett materialforum eller en materialbank för materialströmmarna i livsmedelskedjan
|
|