Tiedote: Tervetuloa tapaamaan tutkijoitamme kansainväliseen IBFRA2023-metsäkonferenssiin!

Kansainvälinen metsäkonferenssi IBFRA2023 kerää tutkijoita, yrityksiä, päättäjiä ja kansalaisyhteiskunnan jäseniä Helsinkiin Pikku-Finlandiaan 28.-31.8.2023 keskustelemaan boreaalisten metsien tulevaisuudesta. Konferenssin teemana on ilmastonmuutokseen sopeutuva, kestävä metsänhoito. SOMPA-hanke on yksi konferenssin pääjärjestäjistä. Tervetuloa tapaamaan SOMPA-hankkeen tutkijoita paikan päälle! Olemme koonneet nettisivuillemme lisätietoja konferenssissa esiteltävistä suometsiin liittyvistä tutkimuksistamme: löydät ne täältä. Perjantaina järjestämme konferenssin osanottajille ekskursion Asikkalan Ränskälänkorpeen tutustumaan SOMPA-hankkeen tutkimuskohteeseen. Jos haluat tulla paikalle, ota yhteyttä Sakari Sarkkolaan (yhteystiedot alla). Voit tutustua ohjelmaan …

SOMPA-hankkeen politiikkasuositus: Turvemaapeltojen viljelyn ja suometsien hoidon muutoksilla tuetaan ilmastolain tavoitteiden toteutumista

Maankäyttösektorin kääntyminen päästölähteeksi vaikeuttaa ilmastolain tavoitteiden toteutumista. Turvemaiden käsittelyä muuttamalla ja vesitaloutta säätämällä voitaisiin saavuttaa päästövähennyksiä kustannustehokkaasti vaarantamatta puuntuotantoa ja ruokaturvaa. Suomen ilmastolain tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius eli tilanne, jossa kasvihuonekaasujen päästöt ovat enintään yhtä suuret kuin poistumat viimeistään vuonna 2035. Tavoite on nyt aiempaa vaikeampi saavuttaa, koska maankäyttösektori on kääntynyt nielusta päästölähteeksi. Turvemaapeltojen päästöt ovat kasvaneet, eikä metsien pienentynyt hiilinielu enää kompensoi niitä.  Turvemaapelloilla ja -metsissä on mahdollista saavuttaa …

Turvemaiden maankäyttöratkaisujen käsittely mediassa on lisääntynyt viime vuosina

SOMPA-hankkeelle tehdyn mediaseurannan perusteella turvemaiden maankäytön medianäkyvyys kasvoi vuosina 2016-2021 tasaisesti ja myönteiseen suuntaan. Mediaseurannan toteutti Luonnonvarakeskuksen viestintäharjoittelija Olli Jokela kesällä 2022. Tarkastelussa olivat mukana Käytännön Maamiehen, Maaseudun Tulevaisuuden ja Helsingin Sanomien aihetta käsittelevät artikkelit. Aikaväliltä kartoitettiin kaikki maininnat turvemaista maankäytön ja hiilensidonnan näkökulmasta, yhteensä 264 artikkelia. Tarkastelusta rajattiin pois muun muassa turpeen energiakäytön ja turvemaiden tuottavuuteen keskittyvät artikkelit. Mediaseurannan perusteella maankäyttöratkaisujen ilmastotietoinen käsittely mediassa lisääntyi, huolimatta maatalouden taloudellisten näkökulmien …

Politiikkasuositus: Opportunities for Peatlands and Paludiculture in the EU Common Agricultural Policy (2023-2027)

Joukko eurooppalaisia tutkimusorganisaatioita on julkaissut politiikkasuosituksen EU-maille koskien turvemaiden  ja kosteikkoviljelyn sisällyttämistä maiden EU-maatalouspolitiikan (CAP) suunnitelmiin. Lue politiikkasuositus: Opportunities for Peatlands and Paludiculture in the EU Common Agricultural Policy (2023-2027) Lue uutinen englanniksi: Researchers’ recommendation: Opportunities for Peatlands and Paludiculture in the EU Common Agricultural Policy (2023-2027)

’Suomen kestävyyspolkujen on kuljettava samaan suuntaan’ – STN-hankkeiden yhteisen politiikkasuosituksen julkaisemistilaisuus 12.2.2021

’Suomen kestävyyspolkujen on kuljettava samaan suuntaan. Päätöksiä tarvitaan pian.’ – politiikkasuosituksen julkaisemistilaisuus 12.2.2021, klo 11.00 – 12.30, verkkolähetyksenä Suomi voi toimia kestävyysmurrosten hallinnan kansainvälisenä suunnannäyttäjänä juuri nyt. Ratkaisut eivät ole yksinkertaisia, mutta niiden edistämisellä on jo kiire. Julkaisutilaisuudessa esitellään STN-hankkeiden tutkimuksen ehdotuksia toimenpiteiksi kestävän tulevaisuuden saavuttamiseksi. Ohjelma: 11.00 Tilaisuuden avaus – Kaisa Korhonen-Kurki (Strateginen tutkimus, ohjelmajohtaja), ADAPT 11.05 Tutkimuksen ehdotuksia toimenpiteiksi saavuttaaksemme hiilineutraalin Suomen, ja vesien ja meren hyvän tilan …

SOMPA-hankkeen policy brief: Maatalouden tukijärjestelmää kehitettävä tukemaan viljeltyjen turvemaiden ilmastokestävää käyttöä

Erityisen tehokkaita keinoja vähentää viljeltyjen turvemaiden ilmastopäästöjä ovat pohjaveden pinnan nostaminen ja kosteikkoviljely. Nykyinen maatalouden tukijärjestelmä ei kuitenkaan kannusta näiden käyttöönottoon. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijat ovat tarkastelleet keinoja vähentää turvepeltojen ilmastopäästöjä sekä ohjauskeinoja, joiden avulla voidaan tukea näiden käyttöönottoa. Viljelijöiden tulojen ei pitäisi vähentyä, jos he aktiivisesti hoitavat turvemaita ilmastopäästöjä vähentävinä kosteikkoina. Tutkijat esittävät seuraavia muutoksia nykyiseen tukijärjestelmään tukemaan kosteikkoviljelyä ja ilmastoviisasta turvemaiden viljelyä: Kosteikkoviljelykäytössä oleville turvemaille taataan maatalousmaan status ja …