Tiedote: Tervetuloa tapaamaan tutkijoitamme kansainväliseen IBFRA2023-metsäkonferenssiin!

Kansainvälinen metsäkonferenssi IBFRA2023 kerää tutkijoita, yrityksiä, päättäjiä ja kansalaisyhteiskunnan jäseniä Helsinkiin Pikku-Finlandiaan 28.-31.8.2023 keskustelemaan boreaalisten metsien tulevaisuudesta. Konferenssin teemana on ilmastonmuutokseen sopeutuva, kestävä metsänhoito. SOMPA-hanke on yksi konferenssin pääjärjestäjistä. Tervetuloa tapaamaan SOMPA-hankkeen tutkijoita paikan päälle! Olemme koonneet nettisivuillemme lisätietoja konferenssissa esiteltävistä suometsiin liittyvistä tutkimuksistamme: löydät ne täältä. Perjantaina järjestämme konferenssin osanottajille ekskursion Asikkalan Ränskälänkorpeen tutustumaan SOMPA-hankkeen tutkimuskohteeseen. Jos haluat tulla paikalle, ota yhteyttä Sakari Sarkkolaan (yhteystiedot alla). Voit tutustua ohjelmaan …

Uudet kosteikkoviljelytuotteet vähentävät päästöjä koko elinkaarensa ajan

Suomen ympäristökeskuksen SYKEn tutkijat selvittivät kahden lupaavan kosteikkoviljelytuotteen elinkaaren päästövaikutukset. Suomen oloissa ja suureen mittakaavaan soveltuvista kasveista tutkimukseen valittiin järviruokopohjainen kasvualusta ja osmankäämipohjainen rakennuslevy. Tutkimus osoitti, että uudet kosteikkoviljelytuotteet vähentävät päästöjä koko elinkaarensa ajan. Tutkimus on osa SOMPA-hanketta. Lue koko tiedote SYKEn sivuilta Epävarmuustekijöistä huolimatta molemmat vaihtoehdot ovat lupaavia ilmastonmuutoksen hillintäkeinoja. Keskimäärin tuotteilla saavutetaan useiden tonnien hiilidioksidivähennys hehtaaria kohden. Useimmissa tapauksissa vähennys riittää kompensoimaan viljelyn päästöt ja koko tuoteketju on …

Turve, tiede ja tulevaisuus -webinaarisarja 27.1. / 4.2. / 10.2.2022

Tervetuloa mukaan Turve, tiede ja tulevaisuus -webinaareihin tammi–helmikuussa! Kolmiosaisessa webinaarisarjassa Luonnonvarakeskuksen (Luke) asiantuntijat vastaavat ajankohtaisiin kysymyksiin turpeen ja turvemaiden käytön tulevaisuudesta. Tapahtumasarja keskittyy turvepeltoihin, suometsiin ja turvetta korvaaviin tuotteisiin ympäristön, talouden ja uusien ratkaisujen näkökulmista. SOMPA-hankkeesta mukana webinaareissa ovat Hanna Kekkonen, Kristiina Lång ja Heikki Lehtonen (27.1.), sekä Sakari Sarkkola ja Raisa Mäkipää (4.2.). Mitä tehdä turvepelloille? 27.1.2022 klo 9-10.15 Millaisia ovat turvepeltojen päästöt? Mikä on erilaisten toimenpiteiden ekologinen ja …

’Suomen kestävyyspolkujen on kuljettava samaan suuntaan’ – STN-hankkeiden yhteisen politiikkasuosituksen julkaisemistilaisuus 12.2.2021

’Suomen kestävyyspolkujen on kuljettava samaan suuntaan. Päätöksiä tarvitaan pian.’ – politiikkasuosituksen julkaisemistilaisuus 12.2.2021, klo 11.00 – 12.30, verkkolähetyksenä Suomi voi toimia kestävyysmurrosten hallinnan kansainvälisenä suunnannäyttäjänä juuri nyt. Ratkaisut eivät ole yksinkertaisia, mutta niiden edistämisellä on jo kiire. Julkaisutilaisuudessa esitellään STN-hankkeiden tutkimuksen ehdotuksia toimenpiteiksi kestävän tulevaisuuden saavuttamiseksi. Ohjelma: 11.00 Tilaisuuden avaus – Kaisa Korhonen-Kurki (Strateginen tutkimus, ohjelmajohtaja), ADAPT 11.05 Tutkimuksen ehdotuksia toimenpiteiksi saavuttaaksemme hiilineutraalin Suomen, ja vesien ja meren hyvän tilan …

Blogi: Viljelijätyöpajassa pohdittiin parhaita keinoja ja kannustimia turvepeltojen ilmastopäästöjen vähentämiseksi

Miten tehokkaimpia turvepeltojen päästövähennyskeinoja voitaisiin edistää, että se olisi myös viljelijöille kannattavaa? Aiheesta keskusteltiin Oulussa 20.11.2019 SOMPA-hankkeen järjestämässä työpajassa, johon osallistui yhteensä 35 viljelijää ja sidosryhmien edustajaa. Työpajassa pohdittiin, millä ehdoilla viljelijät olisivat valmiita ottamaan tehokkaimpia ilmastoviisaita menetelmiä käyttöönsä, mikä siihen kannustaisi ja mitä ohjauskeinoja tarvittaisiin. Ilmastoviisaista menetelmistä suosituimpia ja helpoimpia toteutettavia ovat kasvipeitteisyyden lisääminen ja muokkauksen vähentäminen sekä yksivuotisten kasvien viljelyn korvaaminen nurmiviljelyllä. Näitä menetelmiä kuitenkin huomattavasti tehokkaampia keinoja …

Blogi: Ohjauskeinojen muutoksilla voidaan vauhdittaa ilmastokestävää metsänhoitoa turvemailla

Ojitus nopeuttaa turpeen hajoamista ja sitä kautta lisää turvemaiden ilmastopäästöjä erityisesti rehevillä soilla. Ojitus lisää myös vesistökuormitusta. Jatkuvapeitteisellä metsänhoidolla voidaan vähentää kunnostusojituksen tarvetta ja hidastaa turpeen hajoamista. Miten nykyisin käytössä olevia ohjauskeinoja pitäisi muuttaa tai mitä uusia ohjauskeinoja ottaa käyttöön ilmastokestävän metsänhoidon vauhdittamiseksi? Sompa-hanke järjesti 7.6.2019 sidosryhmille keskustelutilaisuuden suometsien ilmastokestävän hoidon ohjauskeinoista. Paikalla oli yhteensä 27 henkilöä. Tilaisuudessa keskusteltiin nykyisen kannustejärjestelmän uudistustarpeista ja mahdollisista uusista ohjauskeinoista. Linkki tilaisuuden materiaaleihin on …

Viljelijätyöpaja 14.11.2018: Turvemaiden ilmastokestävä viljely, Oulu

Aika: keskiviikkona 14.11.2018 klo 10-14 Paikka: Oulun yliopisto, Erkki Koiso-Kanttilan katu 1, Oulu, sali TS101, sisäänkäynti E-ovesta Tule keskustelemaan kanssamme turvepeltojen ilmastokestävistä viljelymenetelmistä! Voit samalla vaikuttaa siihen, mitä viljelymenetelmiä tarkastelemme lähemmin hankkeessamme. Onko sinulla mielessäsi hyviä menetelmiä ja kenties käytännön esimerkkejä niistä? Mitä menetelmiä olisit valmis kokeilemaan ja mitä et? Miksi? Onko tiellä esteitä? Etsimme työpajaan erityisesti viljelijöitä, mutta myös maatalousneuvojat ovat tervetulleita! Välitäthän kutsua eteenpäin sopiville henkilöille. Tilaisuudessa on …