Luonnonvarakeskus (Luke) aloittaa hankkeen, jossa kehitetään ekologisesti ja taloudellisesti kestäviä keinoja hoitaa suometsiä ja -peltoja niin, että samalla hillitään ilmastonmuutosta. Keinoja etsitään yhdessä maanomistajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Hanke on saanut rahoituksen Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvostolta.

– Suomessa maatalouden päästöjä ei ole vielä onnistuttu vähentämään muiden sektorien tapaan. Päätehakkuiden lisääntyessä suometsien maaperäpäästöjen odotetaan vielä lisääntyvän. Lisäksi puuston hiilinielu pienenee metsien käytön lisääntyessä ja tarvitaan uusia keinoja kokonaispäästöjen vähentämiseksi, kertoo hankkeen taustoista tutkimuskonsortion johtaja Raisa Mäkipää Lukesta.

Tutkimusryhmän tavoite on tuottaa uutta tieteellistä tietoa turvemaiden metaani- ja hiilidioksidipäästöjen muodostumista säätelevistä toimista, jotta päästöjä voidaan vähentää taloudellisesti kannattavasti. Tutkimusryhmä laatii myös kasvihuonekaasupäästöskenaarioita metsäteollisuuden, turvemaiden käytön ja ruoan kulutuksen trendien perusteella. Skenaarioiden avulla ilmastopolitiikan valmistelijat ja päätöksentekijät voivat vertailla eri päästövähennystoimien kokonaisvaikutusta ja riittävyyttä. Tutkimuksessa kehitettävät hillinnän keinot auttavat Suomea saavuttamaan päästövähennystavoitteet.

– Suopellot aiheuttavat nykyisin 10 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Metsien hiilinielu puolestaan olisi neljänneksen nykyistä suurempi, jos suometsien maaperästä ei syntyisi nykyistä määrää päästöjä. Uusia menetelmiä kehittämällä tavoitteena on vähentää turvemaiden päästöjä neljäsosalla nykyisestä, toteaa Mäkipää.

Hanke, Uudet maatalous- ja metsämaan viljely- ja hoitomenetelmät – avain kestävään biotalouteen ja ilmastonmuutoksen hillintään (SOMPA), on saanut Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen rahoituksen. Hanketta koordinoi Luke, ja sen toteuttamiseen osallistuvat lisäksi Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja Tyrsky Consulting.