ScenoProt-hankkeen tutkimus tehdään kuudessa työkokonaisuudessa.

1. Skenaariot – miten 2030 tavoite saavutetaan

  • Erilaisten tulevaisuuspolkujen löytäminen
  • Vaihtoehtoisten tulevaisuuspolkujen evaluaatio

2. Vaihtoehtoiset proteiinilähteet

  • Proteiinilähteiden monipuolistaminen
  • Vihreä biojalostamo – mm. säilörehusta korkean arvon rehu
  • Uudet proteiinilähteet vesiviljelystä, kalataloudesta ja hyönteisten kasvatuksesta
  • Sienien viljely ja sienet proteiinilähteinä
  • Uudet innovatiiviset raaka-ainehankinnan ratkaisumallit

3. Raaka-aineiden laatu ja prosessointi

  • Uusien raaka-aineiden hyödyllisten ja haitallisten ainesosien tutkimus
  • Uudet teknologiat raaka-aineiden prosessointiin
  • Uudet elintarvikesovellukset
  • Tuotteiden ravintoarvo

4. Sosioekonominen ja ekologinen kestävyys

  • Alkutuotannon ekologinen ja sosioekonominen suorituskyky
  • Skenaariot kehittyneestä ja kestävästä proteiinien tuotannosta
  • Keski-Suomen tapaustutkimus kestävästä proteiinijärjestelmästä

5. Terveys ja turvallisuus

  • Turvallisuus allergioiden näkökulmasta (EFSA:n lähestymistapa)
  • Interventiot terveillä vapaaehtoisilla (markkerit diabetes tyyppi 2:een ja paksusuolen syöpään)
  • Arviot ruokavalion vaikutuksista terveyteen ja terveystalouden kustannuksiin

6. Muutokset kulutuksessa

  • Suomalaisten ja eurooppalaisten kuluttajien ruoankulutusmallien ymmärtäminen
  • Kuluttajanäkökulmasta parhaiden ja hyväksyttävimpien vaihtoehtoisten proteiinilähteiden identifiointi
  • Markkinapotentiaalien määrittäminen suomalaisen elintarviketeollisuuden kilpailukyvyn näkökulmasta
Share This