ScenoProt-hankkeen tutkimus tehdään kuudessa työkokonaisuudessa.
1. Skenaariot – miten 2030 tavoite saavutetaan
- Erilaisten tulevaisuuspolkujen löytäminen
- Vaihtoehtoisten tulevaisuuspolkujen evaluaatio
2. Vaihtoehtoiset proteiinilähteet
- Proteiinilähteiden monipuolistaminen
- Vihreä biojalostamo – mm. säilörehusta korkean arvon rehu
- Uudet proteiinilähteet vesiviljelystä, kalataloudesta ja hyönteisten kasvatuksesta
- Sienien viljely ja sienet proteiinilähteinä
- Uudet innovatiiviset raaka-ainehankinnan ratkaisumallit
3. Raaka-aineiden laatu ja prosessointi
- Uusien raaka-aineiden hyödyllisten ja haitallisten ainesosien tutkimus
- Uudet teknologiat raaka-aineiden prosessointiin
- Uudet elintarvikesovellukset
- Tuotteiden ravintoarvo
4. Sosioekonominen ja ekologinen kestävyys
- Alkutuotannon ekologinen ja sosioekonominen suorituskyky
- Skenaariot kehittyneestä ja kestävästä proteiinien tuotannosta
- Keski-Suomen tapaustutkimus kestävästä proteiinijärjestelmästä
- Turvallisuus allergioiden näkökulmasta (EFSA:n lähestymistapa)
- Interventiot terveillä vapaaehtoisilla (markkerit diabetes tyyppi 2:een ja paksusuolen syöpään)
- Arviot ruokavalion vaikutuksista terveyteen ja terveystalouden kustannuksiin
- Suomalaisten ja eurooppalaisten kuluttajien ruoankulutusmallien ymmärtäminen
- Kuluttajanäkökulmasta parhaiden ja hyväksyttävimpien vaihtoehtoisten proteiinilähteiden identifiointi
- Markkinapotentiaalien määrittäminen suomalaisen elintarviketeollisuuden kilpailukyvyn näkökulmasta