Hernekebabit

hernekebab-700

  • 1 sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 tlk kasvishernekeittoa
  • 1 prk tomaattipyreetä
  • 1,5 dl kuorittuja seesaminsiemeniä
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 2 tl kutakin: mustapippuri, paprika, kurkuma, korianteri, persilja + chiliä maun mukaan (toimituksen vinkki: oikotie on 4-5 tl curryjauhetta)
  • rypsiöljyä tai grillauskastiketta

Hienonna sipulit ja sekoita kaikki ainekset taikinaksi. Anna vetäytyä viileässä 10 min.
Ripottele leikkuulaudalle vähän jauhoja ja levitä taikina laudalle noin 2 cm levyksi. Leikkaa taikinasta noin 3 x 2 cm ruutuja tai käytä pientä piparkakkumuottia.
Paista, uppopaista tai grillaa kebabit (grillatessasi voitele kebabit öljyllä / grillikastikkeella).
Tarjoile vartaissa kasvisten kera. Kebabit maistuvat myös lohkoperunoiden tai pitaleipien kanssa ja sopivat dipattaviksi.

Resepti ja kuva: kirjoittajan luvalla kirjasta Jere Nieminen: Herne rokkaa

Marinoidut salaattipavut

  • 2 dl mieleisiä papuja, yhtä tai useampaa laatua
  • 2 rkl sitruunalla maustettua oliiviöljyä
  • 2 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa tai timjamia
  • suolaa

Anna papujen marinoitua vähintään tunti, mieluiten muutama, ja käytä salaatissa. Erityisen hyvin marinoidut pavut sopivat mm. fenkolin ja tomaatin kera.

Herne-pähkinätahna

  • 200 g pakasteherneitä tai tuoreita herneitä
  • 70 g pähkinäsekoitusta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl öljyä
  • kourallinen basilikaa tai minttua
  • suolaa

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella karkeaksi tahnaksi. Jos haluat tahnan sijaan kastiketta, notkeuta seos (kaura)kermalla. Tahna sopii pasta- ja vihannessalaatteihin sekä leivälle.

Keltainen papusoppa

WP_20160518_004

  • 2 porkkanaa
  • 2 perunaa
  • ½ kesäkurpitsaa
  • 2 tomaattia
  • 1 dl liotettuja kypsiä papuja
  • kasvisliemikuutio
  • ½ pkt sulatejuustoa

Kuori ja pilko porkkanat, perunat ja kesäkurpitsa kattilaan. Lisää vettä niin, että kasvikset juuri peittyvät ja laita sekaan kasvisliemikuutio.Lisää tomaatit lohkoina ja kypsät pavut.
Anna kypsyä hiljalleen. Kun kasvikset ovat sopivasti pehmenneet, ota kattila liedeltä, lisää juusto pieninä paloina ja soseuta sauvasekoittimella.
Nauti ruisleivän kera!

Resepti ja kuva: Kaisa Kuoppala

Kirjava härkäpapupata

kasvispata

  • 2 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 1 pieni punajuuri
  • 1 dl kypsiä härkäpapuja
  • 3-4 kypsää tomaattia
  • 1 prk Chili sin Carne -sekoitusta
  • Muutama lehtikaalin lehti
  • Vettä
  • Suolaa maun mukaan

Pilko kasvikset pannulle, lisää neste ja hauduta kypsäksi. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti ja suikaloi lehdet ja lisää kypsennyksen loppuvaiheessa. Lisää Chili sin carne ja tarkista maku. Sopii hyvin grilliruuan lisukkeeksi!

Hernehummus

hernehummus_20162 dl keitettyjä keltaisia herneitä muhennettuna
1 valkosipulinkynsi
0,3 tl suolaa
1 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
1 tl sitruunamehua
0,25 tl jeeraa
1-2 tl tahinia
(jos et pidä tahinista, lisää tämän sijaan 1 tl öljyä ja ripaus suolaa)

Muhenna keitetyt herneet kevyesti. Murskaa valkosipulinkynsi ja soseuta ainekset sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa suolaa makusi mukaan.
Vinkki: voit käyttää öljynä myös hamppuöljyä terveysvaikutusten lisäämiseksi.

Resepti ja kuva: Teea Kortetmäki

Share This